СамокоВест

НАСА ще предава на живо приближаването на 45 метров астероид

Споделете ни в

Астероид с диаметър 45 метра ще прелети довечера на 30 000 км край Земята. Явлението ще може да се наблюдава с телескоп около 21 часа и 24 минути българско време, над Индийския океан. Опасност от сблъсък няма. НАСА ще предава пряко преминаването на астероида 2012 DA14. Учени и специалисти ще коментират снимките, които ще се получават в реално време от астрономическата обсерватория в Австралия и телескопа „Маршал“. Астероидът е открит през февруари 2012 година. Той е с маса от приблизително 130 хиляди тона и се движи със скорост от 8 километра в секунда – осем пъти по-бързо от куршум. „Астрономите очакват земната гравитация да промени орбитата на астероида и тя да се доближи до Слънцето. Това означава, че надали ще тръгне към нас отново през следващите 100 години“ – каза Ейми Мейнзър от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. Астрономите очакват също да регистрират спектъра на астероида. Отразената светлина дава информация за химикалите и може да разкрие неговия състав. Това ще е полезно за изследването на всички обекти, близки до Земята.
Според астрономи в района на Земята обикалят около 500 000 подобни малки тела. Много от тях още не са документирани. Небесни обекти с подобни размери прелитат много близо до Земята на всеки 40 години. До края на 16 февруари астероидът ще бъде на разстояние от 2 млн. км от Земята.
Изчисленията показват, че следващото преминаване на този астероид близо до земята ще бъде през 2020 г. Учени от НАСА предвиждат, че земната гравитация ще предизвика сътресения на преминаващия астероид. Все още не се знае дали има връзка между 45-метровия астероид DA14 и днешния метеоритен дъжд в Русия, който рани повече от 400 души.