СамокоВест
Димитър Делчев

Народният представител Димитър Делчев: Реформаторският блок е обединен от една кауза – растеж

Споделете ни в
Димитър Делчев
Димитър Делчев

В интервю за радио К2 народният представител за Софийска област от Реформаторския блок Димитър Делчев, коментира резултатите от изборите, предизборната кампания и предстоящите коалиционни формулировки за едно успешно правителство. Делчев, който е и заместник-председател на Движение „България на гражданите”, заяви, че Реформаторският блок е доволен от постигнатия резултат на 5-ти октомври, но ще работи активно за още по-голям успех. Според избраникът от 26-ти МИР /София област/ чрез действията си в 43-то Народно събрание Реформаторският блок ще покаже, че заслужава доверието на българските граждани.
Относно ниската избирателна активност Делчев коментира: „Българите бяха погнусени от предишния парламент, който беше олицетворение на окопаването на статуквото. Без да имат коректив в лицето на нови формации, каквато е нашата, партиите в старото НС направиха тежки грешки, с което допуснаха нов срив на доверието в институциите. Очевидно е, че хората искат промяна и изразиха протеста си на тези избори.”
Не бе подминат и въпросът за евентуална коалиция. Делчев бе категоричен: „В Реформаторския блок сме разумни хора и знаем, че българите гласуваха за нас, защото разчитат да бъдем стабилен коректив в това Народно събрание. Нашето единство се състои в това, че всички партии в РБ сме обединени около една каузa – да върнем България на пътя на растежа. Има различни мнения за технологията, чрез която ще го постигнем, но това е демокрацията. Когато има различни мнения, мнозинството решава. Със сигурност мога да кажа, че в РБ няма да предадем нашата програма и виждания. Важното при преговорите е да се приеме, че исканите от нас реформи ще се осъществят и от другите партии и това да бъде записано черно на бяло в бъдещото коалиционно споразумение. Няма да позволим да ни се замазват очите, а реално всичко да си остане постарому. Трябват действия, за да променим България!“ Делчев допълни, че ГЕРБ ще получи мандата да сформира правителство и затова предложението за премиер и министри трябва да дойде първо от тях.
Относно отминалата кампания Димитър Делчев изрази задоволство от свършеното в София област, където той водеше листата на РБ. „Изминахме над 40 хил. км, посетихме всяка община по няколко пъти и сме решени да не се спираме след изборите. София област е една разнородна област, умален макет на страната ни. Има крайно бедни населени места и много богати. Има кметства, които се управляват добре, с успешно реализирани европейски проекти, хубави канализационни системи, но и такива, които са с дупки по пътищата, лоша ВиК инфраструктура и т.н. Решенията на проблемите, които приложим на национално ниво, ще бъдат напълно съотносими към областта. Беше много трудно да накараме хората да повярват, че моралът в политиката не е химера. Много от тях не смятат, че политиците могат да работят за обществото, а не за себе си. Има недоверие и за да се промени това, трябват действия в правилната посока. Трябва да се работи здраво!”