СамокоВест

Направиха втора първа копка на второто електрозахранване на общината

Споделете ни в

Днес бе направена първа копка за изграждането на второто ел. захранване на община Самоков. Само дето копката беше направена и преди две години. Тогава търнокопите  размахаха екс кметът Ангел Николов, шефът на ЧЕЗ-България Петр Докладал и директорът по експлоатация и поддръжка Росен Йорданов. На днешната церемония присъстваха новият кмет Владимир Георгиев и двамата му заместника. От страна на инвеститора – Националната електрическа компания, копката уважи инж. Марин Ангелов, управител на „Трафоелектроинвест”. Пристигнаха и управителите на фирмите  изпълнители – Желязко Кечеджиев, „Електроконсорциум” АД и Веселин Тръпчев „ЕМУ” АД. Кметът даде символичен старт с българския трикольор и багерът направи първа копка, на мястото от където ще започва далекопроводът на територията на община Самоков. Както се вижда сегашната тупурдия мина при много по-широко представителство и най-вече под знака на техническия прогрес. Кирките и лопатите бяха захвърлени на тавана и изпръхналата от сушата земя бе захапана от кофата на това чудо на техниката, наречено багер.

Инж. Ангелов каза, че след продължилите няколко години процедури, най-после първата копка за този мащабен проект е факт. Само дето копката е факт още от 2010 година насам. Остава да стане факт и електропроводът, осигуряващ второ, независимо захранване на общината.  Според управителя на „Трафоелектроинвест” всички отчуждителни производства вече са приключили. Завършени са всички видове съгласувателни процедури и най-важното, осигурено е финансирането. Кметът Владимир Георгиев поздрави инвеститора с началото на проекта, като подчерта че това е един инфраструктурен обект от изключителна важност за общината. 110 киловолтовият електропровод ще свързва подстанция Самоков с подстанция „Марек”, Дупница. Захранването ще бъде осигурено от ТЕЦ „Бобовдол”. Готово е и новото оборудване за подстанция „Самоков”. Предстои монтирането му, за да има готовност за присъединяване на далекопровода. Фирмите изпълнители ще работят едновременно, тръгвайки от двете крайни точки – подстанция „Марек” и подстанция „Самоков”. Очаква се обектът да бъде приключен в рамките на четири месеца.

На финал Владимир Георгиев, Марин Ангелов, Желязко Кечеджиев и Веселин Тръпчев положиха подписи върху знамето, с което бе даден стартът. Ето това си е тържествено честване от класа и със стил. Церемониите по връчване на Оскарите, по откриването на олимпийските игри и честването на диамантения юбилей на английската кралица пасти да ядат. Междупрочем по изричното настояване на Елизабет II, предвид трудните икономически времена за страната, тържествата по повод 60- годишнината от възкачването й на трона преминаха без излишно разточителство. Но за разните там икономически и финансови кризи да му бере ядовете Великобритания. Самоковската община си е цъфнала и вързала. Ако пък извадим късмет и както се казваше в един стар виц фирмите изпълнителки вземат та се разминат в мъглата, направо ще ударим джакпота. Ще си имаме два високоволтови електропровода на цената на един.

Всъщност да се подпишеш върху българския трикольор не е ли принизяване и гавра с националния ни флаг? Но види се всичките ни кметове с марка „БСП“ до един страдат от опасна мания за величие. Един увековечи простотиите си в обсипана с бисери летописна книга, друг положи подписа си върху българското знаме. А само допреди 70 години знамето ни бе извор на гордост, че никога не е попадало в плен. Самоковският кмет Владимир Георгиев обаче сколаса да оскверни и най-светия символ на България.