СамокоВест

Найден Зеленогорски: Удовлетворени сме от високата оценка на ЕК за промените, които предложи Реформаторския блок

Споделете ни в

РБ изказва удовлетворението си, че ЕК отчита положително в доклада си по Механизма за сътрудничество и проверка тези промени, които РБ предложи и отстоява в съдебната реформа – разделянето на ВСС на две, прекият избор от съдии и прокурори на членовете на ВСС, въвеждането на явното гласуване във ВСС.

Това каза на брифинг на Реформаторския блок в Парламента Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група, по повод оповестяването днес на доклада на ЕК. РБ ще е гарант и в 44-то Народно събрание, че съдебната реформа ще продължи и ще има приет Антикорупционен закон, добави той.

Усилията на РБ бяха последователни и дадоха резултат, те допринесоха за положителна оценка от Европейската комисия. Докладът показа, че действията на дясно-центристкото управление доведоха да добра оценка за хода на съдебна реформа, категоричен бе Зеленогорски.

Той допълни, че именно РБ предложи да се декриминализира провокацията към подкуп, но това остана неподкрепено от другите политически сили и не беше разгледано в комисиите в парламента. Ако това беше станало, сега нямаше да има критика за липса на инструменти в разследващите органи да се справят с корупцията, добави Зеленогорски.

Остра е критиката на ЕК, и ние се присъединяваме към нея, за неприемането на второ четене на Антикорупционния закон. Той бе отхвърлен, после променен и приет на първо четене със 130 гласа, но само с гласовете на ГЕРБ и РБ, напомни той и допълни, че останалите партии са намерили причини да не са част от антикорупционното мнозинство. Отдавна трябваше да светне „жълтата лампа” на колегите в Парламента и да се приеме законът на второ четене, защото страната е първа по корупция от години. РБ ще е гарант, че в 44-то Народно събрание такъв закон ще се приеме, посочи Зеленогорски.

Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група, подчерта, че докладът отразява усилията за последните 10 години и посочи, че ако не беше прието явното гласуване във ВСС, по настояване на РБ, сега нямаше да я има добрата оценка от ЕК за повишена прозрачност на работата на органа. Посочва се обаче, че продължава да има политически влияния върху работата на ВСС и затова подчертаваме, че следващият избор на ВСС ще е ключов. РБ ще настоява това да стане след публично изслушване, дебат и оценка на качествата на кандидатите, а не на политическата им принадлежност или симпатии към тях, каза още Делчев.

По думите му, прекият избор на членове на ВСС, направено също като предложение от РБ, е повлияло положително за оценката на ЕК.

Според Делчев критиките на ЕК за неприемането на единен орган за борба с корупцията е обективна и самият РБ алармира за това от поне две години. Затова настоявахме законът за противодействие на корупцията да се приеме, а пет месеца той не беше разгледан в Правната комисия на Парламента на второ четене, поради нежелание на ръководството на комисията в лицето на председателя, добави Делчев.

По думите му, докладът отчита негативите от преместването на ГДБОП от МВР в ДАНС, направено от правителството на Орешарски, което действие три години по-късно продължава да трупа отрицателна оценка за България. Делчев подчерта, че тази реорганизация, макар и спряна от сегашното дясно-центристко управление, е намалила капацитета на службите за борба и с организираната, и с битовата престъпност.

РБ ще е гарант, че в следващия парламент няма да има ляво-центристко управление, което да обърне напредъка в съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, подчерта Делчев и добави, че РБ споделя оценката на ЕК, че по скандалите в СГС не са предприети достатъчно мерки от страна на ВСС. Ние подчертавахме многократно, че ВСС можеше да разследва повече обстоятелства и повече лица, за да се даде отговор на обществото, защото в РБ винаги сме били за пълно разследване на политически влияния върху съдебната власт или влияния на изпълнителната върху съдебната власт, подчерта Димитър Делчев.