СамокоВест

Над 750 хиляди лева ни струват митингът на БСП и ДПС в подкрепа на Орешарски и протестът на ГЕРБ за оставка на правителството

Споделете ни в

Над половин милион лева е струвала манифестацията в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски, организирана от БСП и ДПС на 16 ноември. Такава информация се появи в интернет пространството, като авторите се позовават на свои източници от двете партии. Грубата сметка показва, че най-големи са били разходите за транспорт. По неофициална информация в София са били докарани общо 450 автобуса.

Информирани източници от двете управляващи партии са потвърдили пред „Медиапул” че сумата надхвърля половин милион лева. „Най-високи бяха цените за транспорт от Варна дотук. Един рейс с курс в двете посоки, нает за целия ден, струва около 2000 лева. Останалите автобуси, можем да ги сложим грубо по 1000 лева, като разбира се, от по-близки дестинации като Перник, Кюстендил и т.н. похарчените средства са по-малко“, поясниха запознати с финансово – организаиционните дела на „Позитано 20“, пише още изданието.

Двете влакови композиции, организирани от ДПС с избиратели от района на Бургас и Варна, са стрували около 50 000 лева, по данни на лидера на движението Лютви Местан. Според шефа на БДЖ обаче сумата е била приблизително 70 000 лева. Освен сметката за жп превоза, заявителите на „частния влак“ е трябвало да платят на НКЖИ такса от 1.50 лв на километър за изготвяне на трасе до София и обратно. Ако се тегли чертата, транспортирането на членове и симпатизанти на БСП и ДПС за двучасовото мероприятие в столицата, им е коствало около 400 000 лева. „Разходите за храна и печатните материали тип постери, знаменца и прочие не ги смятаме като кой знае колко голямо перо, защото общо излязоха не повече от 50 000 лева“, твърдят социалистите.

Междувременно „Дневник“ съобщи, че БСП е изхарчила над 100 хиляди лева само за медийното отразяване на митинга в събота. От „медийния пакет“ най-много е струвало филмирането на митинг-шествието в подкрепа на кабинета „Орешарски“, за което е платена фактура от 90 хиляди лева. Платените репортажи, които бяха излъчени след новинарските емисии, са стрували над 6 хиляди лв. За двата хеликоптера, от които митингът беше сниман, от „Позитано“ 20 са платили 8 хил. лв с ДДС. Друга част от подготовката на левицата за протеста включваше разполагането на десетина видеостени по протежението на бул. „Цариградско шосе“, на които техните поддръжници можеха да гледат лидерите си на издигнатата в центъра на Орлов мост сцена.

Разходите на ГЕРБ, които също на 16 ноември организираха митинг-протест в Пловдив, но с искане на оставката на кабинета „Орешарски“, са между 200 000 и 250 000 лева. Според източници от партията на митинга са се събрали около 30 000 души. От партията на Бойко Борисов казват, че с автобуси от различни краища на страната в Пловдив са докарани около 20 000 човека, докато другите 5-6 хиляди били осигурени от местните структури.

Лидерът на БСП Сергей Станишев отрече да е използвана посочената сума от 500 хил. лв. за организирането на партийния митинг с доста мъгляви и неубедителни обяснения.

„Това е интересно изчисление. Мога да ви кажа, че разходите на централата, на Националния съвет на БСП, са в рамките на десетки хиляди лева. Те са публични – за сцена, за медийното отразяване, пуснахме два платени репортажа, за да се види от хората това нещо. Още преди две седмици информирах, че разходите са и на местните структури, които имат собствен бюджет. Ние не малка част от субсидиите прехвърляме към местните структури. Не сме правили разчет при нас.”, заяви пред журналисти Сергей Станишев.

Като се има предвид, че партиите се субсидират от бюджета, в края на краищата сметката я платихме ние – редовните данъкоплатци, независимо дали разходите са минали през централите на БСП, ДПС и ГЕРБ или през местните им структури. Общо 750 хиляди лева изтекоха от изтънелите ни джобове само за един ден, за да могат управляващи и опозиция да си ги премерят – чий е по-голям електорат.

One thought on “Над 750 хиляди лева ни струват митингът на БСП и ДПС в подкрепа на Орешарски и протестът на ГЕРБ за оставка на правителството

Comments are closed.