СамокоВест

Доброволци свалиха над 6 тона отпадъци от Национален парк „Рила“

Споделете ни в

Боклуци засипват и покрива на България!

80 доброволци свалиха над 6 тона отпадъци от Национален парк „Рила“. Участниците от цяла България, от 5 до 65 годишна възраст, с разнородни специалности и занимания се качиха от 21 до 25 август високо в планината и почистиха региона на хижа „ Чакър войвода “ и хижа „ Мусала “.

Над първата локация беше намерено остаряло бунище при, към този момент несъществуващи, бунгала за престой и лекуване на белодробни и кожни болести. Изнесени бяха над 3.5 тона битови боклуци , най-вече пластмаса и метал, азбест, ламарини и остарели електроуреди.

Данита Заричинова от Екологично съдружие „ За Земята “ изтъкна, че по време на престоя в Рила са станали ясни големи проблеми, освен със замърсяването с боклуци, така и с намаляващото количество вода в езерата .

Друг проблем е потреблението единствено на еднократна посуда по хижите, която допринася за още и още боклуци. Бушуващите планински пожари пък ангажират сериозно парковата защита, която така и така е малобройна “.

От „ За Земята “ споделят още, че почистването към хижа „ Мусала “ е било предизвикателно поради големия брой туристи, които посещават върха по това време на годината . Доброто е, че част от тях са се присъединили към инициативата и са помогнали непринудено в свалянето на тежки чували от региона на подслон „ Ледено езеро “. Дори и на покрива на България са били  открити голям брой боклуци – както остарели сметища , така и „ по-пресни “. Най-често срещаният и доста проблематичен нов боклук са мокрите кърпички – те съдържат пластмаса и не се разграждат .

Всички доброволци са носили в себе си собствена посуда за храна, бутилки за вода и канчета – това е и главното обръщение към туристите, които посещават планината, както и към хижарите – да не се употребяват чаши, чинии и принадлежности за еднократна употреба , които бързо стават на боклук, а да сме истински отговорни планинари и да използваме съдове за многократна приложимост.