СамокоВест

Над 130 бона гушна Кремвишо за да прелива от пусто в празно

Споделете ни в

fontan stroej centar samokovПред няколко дни фонтанът пред някогашното кино бе разрушен. На негово място се строи нов. Замяната е очеваден пример какво значи да преливаш от пусто в празно. Водоскокът биде съграден само преди 10 години, по време на управлението на Ангел Немов и се славеше като негова гордост. Той беше част от цялостното решение на пешеходната зона в тази част на града и се реализира по програма „Красива България”. Но според сегашния кмет Владимир Георгиев, България не чак толкози красива, защото реши да срине фонтана до основи и да построи нов. Това чудо на хидрологията се нарича „Сух фонтан” и ще ни струва над 130 000 лева. Без никакво съмнение строителството му бе възложено на фирма БКС под ръководството на Емил Кривошиев – Кремвишо. Както многократно сме писали, обществените поръчки в Самоковска община по правило се печелят от две креатури. Тези на стойност около милион и нагоре са отредени за видния белчинец Симеон Пешов – собственик и управител на „Главболгарстрой”. За останалите е абониран Кремвишо. Така че, изпълнителят на новото съоръжение не учуди никого. В случая обаче големият проблем не е в заигравките с обществените поръчки. Бедата е, че родните ни управници хвърлиха на вятъра над 130 бона, само и само да покадят тамян на собственото си его. По плана на първия ни администратор фонтанът и околното пространство трябва да бъдат готови за празника на Самоков. За такива случаи народът е казал: „На кьораво око – пауново перо”.

Затова питаме кмета – Г-н кмете, ако във вашите очи България не е дип до там красива, то толкова ли е богата, че да похарчите 130 000 лева за нищо. В същото време улиците на града са в безобразно състояние. Пътят покрай Боклуджа е превърнат в една обща яма. Такова е положението и с повечето останали улици – дупка до дупка. Тротоарите в соцгетото „Самоково”, където живеят половината самоковци, или напълно са разрушени или никога не ги е имало, което пряко застрашава здравето и живота на пешеходците. Не е по-добро положението и в останалите квартали на града. Паркоместата, особено в централна градска част, са престъпно недостатъчни. Види се, според собствените ви приоритети, фонтанът е по-важен от здравето, живота и имуществото на гражданите, които всеки миг висят на косъм по разбитите улици и торотоари на града, който същите тези граждани ви възложиха да управлявате.

2 thoughts on “Над 130 бона гушна Кремвишо за да прелива от пусто в празно

  1. И като имаме предвид, че е незаконен…

  2. Урок по математика.

    Ако имате построен фонтан за 130 000 лв. и този фонтан може да работи три месеца в годината, колко ще струва същия фонтан ако работи дванадесет месеца в годината.
    Децата дали най различни отговори на задачата. Някой дори изпозвали като променлива и дебита на водата във фонтана.
    Иванчо нищо не написал. Сложил многоточие. Учителката преди да му напише двойка го попитала ?
    – Ти защо нищо не си дал решение на задачата ?
    – Госпожо, тази задача няма решение. Отговора ще разберем догодина по същото време.

Comments are closed.