СамокоВест

Нагласен конкурс за поставяне на павилиони за цигари ще съсипе дребните търговци

Споделете ни в

След години натиск върху общинския съвет, най-подир кметът Владимир Георгиев успя да прокара искането на „Булгартабак – Холдинг” АД за поставяне на преместваеми обекти за продажба на цигари върху общински терени. С решението си общинските съветници упълномощиха „кмета и общинска администрация да проведат публично оповестен конкурс за отдаване под наем за срок от 10 години на общо 8 броя места, с максимална площ 6 кв.м. за поставяне на преместваеми обекти по реда на чл.56 от ЗУТ за осъществяване на търговска дейност.”

Как днешна „Никотиана” – тютюневият мастодонт, е мотивирал кмета Георгиев да лобира за интересите му от самото начало на своето управление, повече от половината мандат, можем само да гадаем. В сферата на догадките остава и отговора на въпроса:  Как кметът спечели благоволението на съветниците да подкрепят предложението му? Но така или иначе решението е факт. При това конкурсните условия са направени така, че да обслужат единствено интересите на „Булгартабак – Холдинг” АД, което си е парекселанс заобикаляне на законовите радпоредби. А това е очевадно и за най-големия лаик.

В конкурсните условия е заложено: „Горепосочените общински терени да се предложат за предоставяне под наем само заедно. Наемната цена, дължима за целия срок на договора (а именно: 276 480,00 лв. с ДДС за 8 обекта за 10 години), да се заплати еднократно при сключването му от спечелилия конкурса наемател.” Интересно кой ли наемател би могъл да отговори на това изискване? Дали дребните и средни местни търговци или „Булгартабак – Холдинг” АД, който според публикации, за първото шестмесечие на 2013 година е отчел печалба от над 82 млн. лв. Дето се казва бълха го ухапала. И все пак, за да се постигне абсолютна сигурност, че холдингът и само холдингът ще спечели конкурса, общинарите заложиха още цял бюлюк изисквания. И  думата бюлюк не е случайна – знае се, коя политическа партия е най-тясно свързана с тютюнопроизводството в България и какво е мястото й в управлението на държавата. Затова т. ІV от решението постановява:” Не се допускат до участие следните кандидати: непълнолетни лица; физически лица, нерегистрирани по Търговския закон; спечелилите първо и второ място на проведен търг или спечелилите конкурс за същия обект, но не сключили договор с Общината; лица спечелили търг или конкурс и сключили договор, но не изпълнили договорните си задължения (нередовни платци, повредили или унищожили общинско имущество и др.); лица, които са неизправни по отношение на Общината или системно нарушават актовете на общинския съвет.” И това, че конкурсът е нагласен не е най-голямото зло. Публична тайна е, че почти всички търгове и конкурси са с предизвестени победители. Това отдавна се знае не само в страната, но и в институциите на Европейския съюз.

Привидно решението защитава интересите на общината защото предвижда победителят в конкурса да разкрие и поддържа за срока на договора не по-малко от 16 работни места, както и да финансира инфраструктурни подобрения в рамките на 20 000 лева.  

Проблемът е, че наглед много изгодните за общината условия крият огромни рискове. На първо място, във време когато в целия цивилизован свят се налагат редица ограничения пред тютюнопушенето, в Самоковска община десетилетие напред на всяка крачка ще се продават цигари, което засяга здравето и на още неродените деца. Но макар и висше благо, здравето за сиромаха не е първа грижа. За бедния човек много по-важно е как днес да си осигури насъщния, а самоковци, при рекордната безработица в общината, безусловно са хора бедни. С нагласения конкурс се засягат точно тези интереси на дребните търговци в града. Приетите конкурсни условия всички осем места да се предлагат само заедно и целият дължим наем за 10-годишния срок да се плати наведнъж при сключване на договора, практически лишават местния бизнес от шанс да участва в конкурса. Наложеното от кмета Владимир Георгиев решение на Общински съвет Самоков лишава 8 души самоковци от възможността да осигуряват препитание на семействата си чрез дребна търговия. Наред с това павилионите на „Булгартабак – Холдинг” АД ще съсипят бизнеса и на вече действащи търговски обекти. Близо до ума е по какъв ред и при какви условия холдингът ще зарежда с цигари собствените си обекти. При такава нелоялна конкуренция очаквано губят останалите играчи на пазара. Така че, въпросните 16 работни места, които не са гарантирани по никакъв начин, ще лишат от доходи няколко десетки самоковски семейства. Условията на конкурса не предвиждат никакви санкции при неизпълнение на изискването тези работни места да бъдат разкрити. Няма и достатъчно законови основания, които да допускат разваляне на договора за наем само на това основание, още повече като се има предвид, че цялата сума за 10-годишния срок ще бъде внесена наведнъж при сключването му. Кьор фишек са и 20-те хиляди лева за инфраструктурни подобрения. На всички е ясно, че при общественото строителство отчетените разходи нямат нищо общо с фактически изразходваните средства. Обикновено съотношението е 3 към 1 в полза на отчета. В крайна сметка общината ще спечели за 10 години едни 276 480 лв., които инфлацията по всяка вероятност ще стопи наполовина, а стотици самоковци ще загубят здравето си и десетки дребни търговци, ведно със семействата си, ще бъдат лишени от препитание.

One thought on “Нагласен конкурс за поставяне на павилиони за цигари ще съсипе дребните търговци

Comments are closed.