СамокоВест

Мрачни прогнози за септември вещае Нуриел Рубини

Споделете ни в

За един месец в Европа трябва да се случат много лоши неща, смята прочутият „предсказател на кризите“ Нуриел Рубини, съобщи money.bg. Рубини е професор по икономика в Нюйоркския университет и консултант към конгреса на САЩ. Избори, политически дебати и преговори за помощ ще разклатят европейската лодка така, че тя може да потъне. След ленивия август Европа я очаква драматичния септември, предсказват икономистите на аналитичната компания RGE Monitor под ръководството на Нуриел Рубини. Не стига, че повечето кризи са възниквали през септември, но този септември ще бъде изключително подходящ за целта.

В повечето европейски страни за началото на есента са набелязани важни събития – от избори до представяне на новия бюджет. Всички те взети заедно или по отделно ще разклатят лодката и ще сложат край на крехката европейска стабилност от последните месеци. Бурните септемврийски събития ще окажат влияние и на развиващите се страни.

Гърция. През септември представителите на „тройката /Европейската централна банка, Европейският съюз и Международният валутен фонд/ трябва да се върнат в Атина и да решат, дали си струва да отпуснат на Гърция нов транш финансова помощ.

Португалия ще започне да се отклонява от поставените финансови цели. Затова от „Рубини глобал икономикс“ очакват, че страната всеки момент ще започне преговори с ЕС за нов пакет с финансова помощ. Според плана, Португалия трябваше да се завърне на пазарите през 2013, но с текущата доходност от облигациите /тя е значително по-висока от приемливото ниво/ това изглежда малко вероятно.

Испания. През септември одиторите от Deloitte, KPMG, PwC и Ernst & Yong трябва да представят отчети за състоянието на финансовия сектор в страната. От резултатите ще стане ясно колко испански банки ще трябва да получат пари от Европейския фонд за финансовата стабилност (EFSF).

През есента в Италия ще стартира избирателната кампания за парламентарните избори. Италианската политика се намира в състояние на хаос. За пръв път от началото на 90-те години на ХХ век има толкова голям брой избиратели, които не са се определили. Затова е невъзможно да се прогнозира изхода от изборите, заключават експертите от Фонда на Рубини.

На 12 септември в Германия Конституционният съд ще разгледа иска на опозицията относно законността на решенията от юлската среща на върха на ЕС. Тогава антикризисните фондове – и Европейският фонд за финансовата стабилност (EFSF), и неговият наследник Механизмът за финансова стабилност (ESM) – получиха правото директно да изкупуват ценни книжа на страни, намиращи се на ръба на фалита. Анализаторите начело с Рубини очакват, че съдът ще вземе страната на канцлера Ангела Меркел. Но ако това случайно не стане, тогава върху стабилността на еврозоната ще бъде нанесен сериозен удар.

По информация от money.bg

One thought on “Мрачни прогнози за септември вещае Нуриел Рубини

  1. Изкушавам се напиша два три реда. Живях известно време в денократична среда. В началот си мислех че ще свърши света. Много TV канали, престъпления, войни, бомби , атентати. Войната в Залива бе предавана на живо. Постепенnо осъзнах че тази среда форимира един градивен страх който те кара да избираш по добрия и по можещия, защото той ще взема по правилни решения . И така апокалипсиса всъщност е ежедневие на демокрацията ..

Comments are closed.