СамокоВест

Москва плаща на сайтове в България за проруска пропаганда

Споделете ни в

moskvaСтраните от бившия комунистически блок са особено податливи на руската пропаганда
През февруари словашкият активист и гимназиален учител Юрай Сматана публикува списък на 42 уебсайта, които помагат за разпространяване на прокремълската пропаганда в Словакия и Чехия. В местните медии се вдигна голям шум.
„Повечето от тези сайтове са анонимни, но съдържанието им е направено много професионално“, обясни Сматана в интервю за словашкия всекидневник „Денник Н“. Заедно с други активисти той е посветил последните няколко месеца на това явление и е открил много сходни системи от проруски сайтове в Словакия, Чехия, Унгария и България, пише Ивана Смоленова от „Форбс“.
От няколко месеца броят на сайтовете, подкрепящи кремълската информационна война на чешки език, постоянно расте. След анексирането на Крим новият портал Aeronet.cz се впусна в агресивна кампания срещу новото правителство в Киев. През 2014 г. чешкото контраразузнаване го определи като „източник на опасна проруска пропаганда“. Само че Aeronet.cz се оказва само върхът на айсберга. Оттогава се появиха още подобни платформи, а други засилиха напоследък активността си.
Русия е представяна като сила, защитаваща морала и традиционните ценности
Темите са различни, но много статии, онлайн коментари и сайтове си приличат в няколко отношения. Докато западните страни страдат от политическа и морална поквара, Русия е представяна като сила, защитаваща морала и традиционните ценности. В много от случаите основателите на платформите са неизвестни, трудни са за проследяване или не дават достатъчно информация за себе си.
И авторите на много статии и коментари са неизвестни или публикуват под различни псевдоними.
„Американците искаха прекалено много от Сирия, исканията на Русия бяха по-основателни“ – това е неясното описание на безизходицата в Сирия в един такъв сайт.
В много случаи статиите се възползват от сегашните проблеми, които преживяват европейските страни, като икономическата криза в ЕС. Авторът на статия в друг проруски сайт сравнява политиката на ЕЦБ на количествено облекчаване с „масово печатане на пари“.
В добавка към сегашните проблеми те натрапват изфабрикувани твърдения от историята, които представят за сензационни открития. Един пост изопачава решението на Европейския съд за правата на човека и отрича отговорността на съветската тайна полиция за катинското клане на полски офицери през 1940 г.
Интернет тролове наводняват онлайн форумите
Същевременно интернет тролове в традиционни и социални медии все по-често заливат форумите. Чешкоезични участници често говорят за алтернативи на „общоприетото мнение, налагано на гражданите от държавната пропаганда“.
Друг коментатор сравни държавната пропаганда с методите, прилагани от фашистите и болшевиките – често използвано сравнение срещу правителството Киев. Представяйки традиционните медии за ненадеждни и манипулирани от Запада, те призовават народа да се събуди, да си отвори очите и най-после да разбере истината.
Често тези онлайн активисти се подкрепят от псевдо НПО-та, които Кремъл отдавна използва като инструменти във външната си политика. Британският мозъчен тръст Чатъм хаус изчислява, че финансирането само на проруските неправителствени организация достига 100 милиона долара годишно.
През ноември 2013 г. в Прага бе създаден нов чешки мозъчен тръст – Институт за славянски стратегически проучвания (ИССП). Един от основателите му, Радка Земанова-Копецка, е сред най-активните чешки журналисти, чиито статии често се появяват в проруските сайтове, за които споменахме преди това, и често се включва в редица онлайн дискусии.
Страните от бившия комунистически блок са особено податливи на руската пропаганда
Целта на ИССИ, както е посочена на сайта му, достъпен на руски и на чешки, е укрепването на славянската интеграция (повечето славянски страни са от бившия комунистически блок).
Според ИССИ този исторически съюз предлага алтернатива на днешния „враждуващ свят“. През февруари 2014 г. ИССИ организира семинар в чешкия парламент под наслов „Митове за Русия“. Както подсказва името, целта му бе да опровергае митовете за Русия и да представи пред обществото и чешките политици фактите.
Сред ораторите бяха Оскар Крейчи, бивш агент на Държавна сигурност (тайната полиция, използвана от комунистите като инструмент на репресии) и съветник на последния комунистически премиер Ладислав Адамец, а също Александър Клейн, заместник генерален директор на правителствената руска информационна агенция ИТАР-ТАСС (трансформирана в ТАСС през септември миналата година).
Податливостта към руската пропаганда е особено валидна за страните от бившия комунистически блок със силни бизнес и исторически връзки с някогашния окупатор. Според социологическо проучване от 2014 г. 54 процента от чехите и 70 процента от словаците са недоволни от постигнатото след падането на комунизма през 1989 г. и руската пропаганда се възползва от тези нагласи.
От друга страна, засилването на проруската пропаганда напоследък е тема на обсъждане в региона. През последните няколко седмици бяха написани редица статии във водещи чешки и словашки медии по темата, а местни активисти и „антипропагандни“ групи в социалните медии привличат все повече привърженици.
Но дали това е достатъчно, за да се противодейства на една добре организирана, струваща милиарди долари пропагандна кампания от Москва?
Източник: faktor.bg