СамокоВест

МОСВ ще преразгледа разрешителното за изграждане на ВЕЦ „Енерджи Говедарци“

Споделете ни в

Вчера, 01.09.216 г., се проведе среща на зам-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова с представители на екоорганизации. Поводът бе внесената жалба от сдружение „Балканика“ срещу разрешително, издадено от Басейновата дирекция „Дунавски район“ за изграждане на ВЕЦ „Енерджи Говедарци“. От сдружението настояват да бъде отменено разрешителното на Басейновата дирекция в Плевен, както и за временен мораториум върху допускането (или удължаването на сроковете) на нови водовземания и за издаване на разрешения за строеж на ВЕЦ.

Според природозащитниците спорният ВЕЦ се изгражда в зоната от европейската екологична мрежа Натура 2000 „Рила-буфер“. Еколозите съобщиха още, че той се изгражда на реките Черни Искър, Мальовишка и Горна Прека, които са обитавани от един от най-редките видове риби. И освен това съоръжението попада в санитарно-охранителна зона, само на 160 метра от водохващане. Според Сдружението, Басейнова дирекция – Плевен, е издала разрешително за минивец с невярно съдържание и той застрашава питейни водоизточници на селата в Самоковско и на квартали на София като Банкя. В жалбата се посочва, че никъде в документацията около инвестиционното предложение не се споменава, че на река Пряка (поемаща водите на р. Горна Пряка, б.р.) има питейно водохващане – за нуждите на село Говедарци. „А това означава, че водохващането за МВЕЦ на Горна Прека река ще хваща водите, които иначе биха отивали за питейни нужди, и ги закарва директно в сградоцентралата на МВЕЦ. „Уведомяваме Ви, че жителите на Говедарци не бяха никак радостни да научат това, понеже и без това имат проблеми с питейната вода“, се посочва в жалбата на „Балканка“.

Минивецът се изгражда в зоната от европейската екологична мрежа Натура 2000 „Рила-Буфер“, която беше предложена от учени и природозащитници преди повече от 10 години и за която настоява и Европейската комисия. Тя вече изпрати България на Съда на ЕС заради упоритото забавяне на българското правителство с „Рила-Буфер“.

„Вече е ясно, че правителството бави обявяване на „Рила-Буфер“, за да се осъществят инвестиционни намерения в района като този мини вец и периодично появяващите се планове за нови ски курорти в тази част на Рила планина между Говедарци и Мальовица. Зад тези предложения стоят инвеститори, близки до управляващите. Обслужването им обаче води до европейски наказателни процедури и глоби за България, които ще се плащат от всички нас, българските граждани. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева следва да поеме персонална отговорност за този и други случаи“, предупреждават от коалицията „За да остане природа в България“.

По време на срещата зам-министър Николова бе категорична, че жалбата ще бъде разгледана в установените срокове. Издаденото разрешителното не е окончателно, то подлежи на проверка по законосъобразност и ако има пропуски в процедурата, в правомощията на министъра е да го отмени или върне за допълнително уточняване, обясни Николова.

Тя обяви, че съвместно с неправителствения сектор вече е разработена методика, която ще оценява потенциалните рискове от изграждането на малки ВЕЦ. Предстои документът, който определя участъци, в които категорично се забранява строеж на такива съоръжения, да бъде одобрен от министъра на околната среда.

Прилагането на методиката трябва да предотврати неблагоприятния ефект  върху екологично уязвими участъци и да ограничи инвестиционни намерения, увреждащи екосистемите.