СамокоВест

Момчил Методиев: Партийната лоялност е основният принцип в дейността на ДС

Споделете ни в

momchil metodievКадровите дела, които отразяват самооценката на Държавна сигурност за нейните служители, не оставят никакво съмнение, че идеологическата зависимост и партийната лоялност не само са решаващи за цялостната дейност на ДС, но и определят личностната характеристика и професионалния път на всеки един неин служител, каза в предаването „Темите“ на ТВ Европа“ историкът Момчил Методиев, който заедно с Мария Дерменджиева е автор на изследването „Държавна сигурност – предимство по наследство“.

Водещите офицери на ДС съставляват гръбнака на системата. При написването на книгата си задавахме въпроса дари техните твърдения, че са били пазители на националната сигурност отговарят на обективната истина? Когато се мине през техните кадрови характеристики се налага изводът, че на първо място е партийната лоялност и вярност, проверявана чрез семейни връзки, водещи до предимство при назначаването в ДС, каза Момчил Методиев. Според него разузнаването в ДС е било по-идеологизирано в сравнение с другите управления, защото да влезеш там е било доказателство за по-голямо предимство по наследство. 
Останах учуден колко нищожна е българската агентура в Гърция и Турция. Спомняте си аргументите против разсекретяването на архива на ДС, че така ще се осветлят агентите,работили там за България. Става дума за незначителен брой хора, каза още Момчил Методиев.