СамокоВест

Много шум за нищо – съставиха пет акта на гатери в Самоковско за нарушения на закона

Споделете ни в

gaterРегионалната дирекция по горите проведе вчера мащабна акция за проверка на складове и цехове за преработка и съхранение на дървесина на територията на община Самоков. При инспекцията, на която присъстваха и журналисти бяха проверени общо 13 обекта на територията на гр. Самоков и селата Говедарци, Бели Искър, Радуил, Клисура, Марица, Драгошиново. Акцент на проверките беше поставянето на камери за видеонаблюдение, което стана задължително за всички складове за преработка и съхранение на дървесина от 1 януари 2016 г. В резултат – инспекторите съставиха 5 акта за нарушения по Закона на горите и четири констативни протокола, с които са дадени предписания за отстраняване на допуснати пропуски.
Коментарът на директора на РДГ-София Мартин Иванов бе: „Имаше определен гратисен период, в който дадохме възможност на бизнеса да се адаптира към новите изисквания, за които се говори от доста време. От настоящия месец започнахме проверки и за нововъведените средства за контрол на дървесината”.
Благодарение на поставената система за видеонаблюдение, горските инспектори констатираха нарушение в един от проверяваните обекти. Нарушението е за експедиция на три превозни средства, натоварени с дървесина без превозни билети.
Освен камера за видеонаблюдение, собствениците на моторни превозни средства, които превозват дървесина, от тази година трябва да бъдат снабдени и с GPS ycтpoйcтвa зa aвтoмoбилитe. „Тази мярка, зaeднo c paзpaбoтeнaтa cиcтeмa зa издaвaнe нa електронни пpeвoзни билeти, щe дoпpинece зa пo-дoбъp кoнтpoл при проследяване движението на дървесината”, кaзa oщe инж. Иванов. Нагледно това беше показано в един от обектите за съхранение на дървесина, където инспекторите констатираха подправяне на хартиени превозни билети за транспортиране на дървесина, добита от частни гори. „При електронния превозен билет няма да има възможност за подобни нарушения”, допълни той. „В момента при експедиране на дървесина се използват хартиени или електронни превозни билети. Постепенно употребата на хартиените ще отпадне”.