СамокоВест

Млади и стари ще имат „Шанс за работа“

Споделете ни в
СОУ "Отец Паисий", едно от училищата подали заявление провеждане на обучението

Започна изпълнението на проект „Шанс за работа“. В него могат да се включат безработни младежи на възраст до 29 години и хора в предпенсионна възраст – над 50 години. Одобрените кандидати ще имат възможност да придобият нови умения за работа. Те ще преминат курс на обучение и ще стажуват на определени работни места под ръководството на наставник. От подбраната целева група 12 безработни ще бъдат обучавани за шивачи и 36 – за болногледачи. Най-успешно представилите се ще бъдат назначени като стажанти по придобитата професия за срок от 6 месеца. Проектът се финансира от Държавния бюджет и се изпълнява от КНСБ.

Предстои определяна на участници и по проект „Нов шанс за успех – ограмотяване на възрастни“. Проектът се финансира от Европейския социален фонд по програма „Развитие на човешките ресурси“. Мярката е насочена към лица с основно и по-ниско образование, които са около 40% от общия брой безработни. В целевата група ще бъдат включени регистрирани пред бюрото по труда желаещи да се включат в курсове за ограмотяване или за обучение по програмите за прогимназиален курс. Заявления да проведат обучението са подали СОУ „Отец Паисий“, ПГТ, НУ“Петър Берон“ и гимназия „Константин Фотинов“.

Тече процедура и за кандидатстване на работодатели по мерки от Закона за насърчаване на заетостта. Мерките са за наемане на лица с увреждания. Срокът за подаване на документи е 25 март. Между 26 и 28 март ще се проведе заседание на Съвета за сътрудничество за оценяване на подадените заявки и сключване на договори с работодателите.