СамокоВест

Младежи от Движение България на гражданите разиграха изборът на главен прокурор като куклен Магистратър

Споделете ни в

Доброволците от “Движение България на гражданите” представиха пред Висшия съдебен съвет “Куклен Магистратър”. Трима младежи с маски на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Цветан Цветанов и Искра Фидосова, председател на правната комисия, държаха кукли на конци с лицата на тримата кандидати за главен прокурор. С този артистичен пърформанс доброволците атакуваха контролираният избор на главен обвинител на държавата. Според младежите, цялата постановка на ВСС представлява един театър, който се разиграва пред българското общество с цел да се прикритият политическите назначения, корупцията и зоупотребата с власт. “Образът на Магистратър олицетворява скандалите около процедурата по избора и намесата на изпълнителната власт в съдебната чрез фаворизирането на определен кандидат. Който и да стане главен прокурор, нещата са ясни, че всичко преди това е предопределено”, обясни Жени Делева, организатор на акцията. В главните роли на театралния Магистратър бяха тримата номинирани за всшия прокурорски пост, представени като кукли на конци, а като част от комедийния им репертоар се чуха репликите: “Пръв светски лъв” (Сотир Цацаров), “Не се притеснявам от имотното си състояние, наслаждавам му се”(Галина Тонева) и “След проверката, чиста е заверката!” (Борислав Сарафов). Доброволците раздаваха и своеобразни билети за техния магистратър.
Автор и режисьор на “Куклен Магистратър” бе Б.Б. (носител на приза “О!
Скръб” за цялостно творчество в периода 2009 – 2012 г.). Сценарист, осветител и гримьор бе Цв.Цв., горд собственик на шест апартамента.
Събитието предизвика голям медиен интерес и бе отразено от всички медии, които присъстваха на заседанието на Висшия съдебен съвет. В крайна сметка резултатът от
избора на новия пръв обвинител на държавата показа верния усет, таланта и свежото чувство за хумор на младежите от Движение България на гражданите.