СамокоВест

Мистичният Самоков в картините на Мария Райчева

Споделете ни в

Галерия „Масларски” стана дом на поредната самостоятелна изложба на младата художничка Мария Райчева. Родена е в София. През 2002 година завършва художествената академия в класа на Светлин Русев. Повече от десет години присъствието на Мария Райчева в галериите на столицата и страната е впечатляващо. Участвала е и в много международни проекти  във Франция, Турция, Австрия. Носител е на престижната награда на СБХ „Cite des Arts” в Париж.

Експозицията е посветена на самоковския пейзаж. Още като студентка Мария Райчева участва в няколко пленера в нашия град, който я пленява със старите си къщи, с малките улички, с играта на светлината. Метоха в слънчев следобед. Метоха зиме. Метоха пролет. Самоковски двор. Самоковска къща. Мария Райчева рисува не толкова града, колкото усещането за неговата душа. Платната й отвеждат отвъд зримото. Познатите ни къщи потънали в тихи теменужени вечери, мамят с подкупващата нежност на пролетния дъжд, тържествуват в облак от разцъфнали дръвчета. В пейзажите й има нещо мистично. Те ни водят от чудните ни детски спомени, през възторга на младостта до нечутата въздишка на мъдростта. Ярката и много лична колоритна изразителност е уловила оня необясним миг, в който чувствителността се слива със състоянието на природата. Завидното у Мария Райчева е умението й да открива вътрешната красота на заобикалящия я свят. Забележителна е и техниката на нанасяне на боите. Може да се каже, че младата художничка е майстор на градената живопис.

Мария Райчева представи пред многобройните посетители не само своя поглед и усещане за Самоков, тя ни подари една великолепна експозиция от пейзажи на душата.

Всеки, който се докосне до поезията в картините на младата художничка ще остане завинаги подвластен на нейния изящен, люляково слънчев, магнетичен свят – едновременно съкровен и диалогичен.