СамокоВест

Миньорите на Христо Ковачки остават под земята

Споделете ни в

minyoriЕфективна стачка под земята започнаха две седмици преди предсрочните парламентарни избори работниците от бургаската мина „Черно море“, която се свързва със самоковския бизнесмен Христо Ковачки, чиито служители неведнъж досега са замесвани в търговия с гласове. Миньорите заплашват да не излязат, докато не си получат заплатите за юли и август, които се бавели заради дългове на НЕК към ТЕЦ „Сливен”.
И днес миньорите остават под земята. Те няма да излязат от рудника, за да се приберат по домовете си. Снощи в полунощ 43-ма мъже слязоха 300 метра под земята, със заканата да останат там, докато не получат заплатите си за последните два месеца. Те са от нощната смяна. Колегите им от всички смени са солидарни, но в 7 часа тези от сутрешната отказаха да влязат в рудника.
Предстои минни спасители и лекарски екип да слязат долу при стачкуващите, на които ще бъдат осигурени вода и хранителни запаси, съобщи представител на синдиката.
„Докато не ни изплатят заплатите, няма да излезем. Готови сме да стоим и седмици под земята. Не ни е страх“, заявиха миньорите преди началото на нощната им смяна.
Засега вентилациите в рудника работят и няма опасност за живота на работниците. Двама от стачкуващите миньори бяха изведени заради високо кръвно.
Ултиматумът, който миньорите дадоха на енергийното министерство, изтече следобед.
За да получат парите си, НЕК трябва да изплати на „Топлофикация“-Сливен, 3,5 милиона лева забавени плащания, а ТЕЦ-ът да се издължи на мината за доставените въглища. Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов обаче коментира, че причина за забавените заплати е неефективното управление на“Топлофикация-Сливен“, а не НЕК, която през първите седем месеца на годината дори е плащала на дружеството по-редовно отколкото на други свои контрагенти. При условие, че НЕК плаща по около 50 процента на всички свои контрагенти, „Топлофикация Сливен“ и получавала 71 на сто от вземанията си. „Топлофикация Сливен“ е получила достатъчно пари и може да се разплати с миньорите, заяви министърът пред журналисти. Щонов съобщи, че само преди дни – на 12 септември, по схемата за пропорционално плащане на контрагентите си НЕК е превела 705 хил. лв. на „Топлофикация-Сливен“. Топлофикацията също се свързва с Христо Ковачки.
И преди година, отново заради неизплатени заплати, миньори от „Черно море“ останаха под земята в продължение на 18 часа. Тогава проблемът бе решен след превод на над 500 хил. лв. от НЕК към ТЕЦ „Сливен“
В предстоящите парламентарни избори партия „Лидер“ на Ковачки участва в коалиция с „България без цензура“. Преди броени дни нейният председател Николай Бареков при среща с миньори от рудник „Бобов дол”, собственост отново на самоковския енергиен бос, заяви:„ ако решите да стачкувате заради неплатените си заплати, спирам предизборната кампания и слизам при вас в забоите“ . „Ще остана до вас от първия до последния ден“, декларира тогава Бареков, но засега не е слязъл при стачкуващите.