СамокоВест

Министър Емил Караниколов: Най-голям от опасните язовири е „Бели Искър“

Споделете ни в

Към момента сме констатирали 131 язовира, които могат да се квалифицират като опасни. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов. Те не са от големите стратегически водоеми, но не са и малки. Най голям е яз. „Бели Искър“, посочи той.

Допреди 2 г. не се знаеше броят на язовирите в България, сега се знае, допреди 2 г. не се знаеше кои язовири са опасни, днес се знае. Искам да кажа, че в последните две години беше свършена доста работа, заяви Караниколов.

От 2 г. контролът върху язовирите и язовирните стени е прехвърлен на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Те разбира се отговарят само за контрола – отиват проверяват, дават предписания, след това проверяват дали са изпълнени, съответно съставят актове за административни нарушения и наказания, поясни министърът.

Днес обстановката е спокойна, няма такива водоеми, които да са пред тежко аварийно състояние, да са необходими аварийни ремонти, но има такива, които са опасни и трябва незабавно да се почнат действия, допълни министър Караниколов. Приоритет е да се предприемат действия за незабавно осигуряване на възможност за спокойствие на хората, да защитим тях и тяхното имущество, обясни министърът.

След влизане в сила на нов закон е предвиден тримесечен срок, в който общините ще заявят дали ще управляват даден язовир. Законът предвижда държавата да създаде Търговско предприятие, което да управлява язовирите, които общините не могат да стопанисват.  Това не означава автоматично прехвърляне към държавата. За периода на прехвърляне ще мине доста време, за нас е важно в тримесечния срок да има заявление, посочи Караниколов.

Той уточни, че ще бъде направен анализ дали да бъдат премахнати дадени язовири и да бъдат изградени нови.

Министърът съобщи още, че ще бъде извършена категоризация на язовирите у нас – по големина и по опасност. Едната категоризация ще е за видове язовири, обеми, големина, водно огледало, а другата категоризация ще бъде по опасност, поясни икономическият министър.