СамокоВест

Милионите левове субсидии за партиите се запазват

Споделете ни в

parlament narodno sabranieДнес депутатите приеха на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за политическите партии. Милионите левове от бюджета за финансиране на политическите партии обаче остават без промяна. Запазва се сегашният модел и размер на държавната субсидия. Единствената разлика е, че субсидията вече няма да следва депутата, а ще остава в партията, с чиято листа той е влязъл в парламента. В предишния парламент практиката предизвика скандали, след като се оказа, че народни представители, напуснали парламентарната си група, неформално се зачисляват към друга и съответно тя получава субсидията. Парламентът отхвърли и искането на „Атака“ субсидия да получават само партиите, минали 4-процентната бариера за влизане в парламента. Според сегашните правила партиите с повече от 1% подкрепа на последните парламентарни избори получават 12 лева на глас за година.

Отпадна и предложението на Георги Кадиев от БСП да се намалят парите, които извънпарламентарните партии получават за всеки подаден глас по време на изборите. Кадиев направи дълго представяне на предложението си, като се обоснова, че само в Канада няма разлика между средствата за парламентарно и непарламентарно представените партии. Неговото предложение включваше формациите под 4-процентната бариера да получават 6 лева на глас – сега те взимат по 12 лева на пусната бюлетина, колкото и тези, които са в Народното събрание. Но предложението на Кадиев не се хареса на депутатите дори от собствената му парламентарна група. Икономията за бюджета само от двете най-големите в момента парламентарни сили – ГЕРБ и БСП, ако предложението беше одобрено, щеше да е около 4 млн.лв. – т.е. с толкова по-малко пари щяха да получат двете партии.

Христо Бисеров от ДПС и Мая Манолова от БСП обявиха, че техните парламентарни групи са твърдо „за“ намаляване на размера на субсидията, но не трябвало да се фиксират числа в закона. Сумата трябва да се обсъжда и приема всяка година при дебата за държавния бюджет и да зависи от възможностите на републиканската сметка, обясниха те. Освен това, посочиха Бисеров и Манолова, сегашният механизъм трябва да се запази, а не да се променя, защото формулата, предлагана от Георги Кадиев, щяла да ощети по-малките партии, докато големите ще понесат по-лесно орязването на субсидиите им.

Остава управляващото мнозинство БСП-ДПС да направи корекции и в Бюджет 2013, като намали размера на субсидията за подаден глас, която в най-бедната страна в Европа е в пъти по-висока спрямо останалите държави в съюза. Според членове 24 и 25 от българския Закон за политическите партии, всички политически сили, спечелили над 1% на последните парламентарни избори, получават държавна субсидия в размер на 12 лв. за всеки получен глас. Така някои политически формациите у нас получават над 50 млн. лв. годишно от държавата, за да развиват партийната си дейност и предизборни кампании, а както става ясно – да правят и дарения. Напомняме, че в Германия, политическите партии получават субсидия от 0,85 евро или 1,70 лв., и то само за първите 4 милиона гласа. За всеки глас над 4 милиона тя става 0,70 евро, което е над 8,5 пъти по-малко спрямо субсидията у нас. Великобритания е още по-пестелива. Там държавата също подпомага политическите партии, но по особено „коварен” начин. Не плаща на глас, а покрива само някои административни разходи. Още по-коварното – не на всички партии, а само на тези, които са в опозиция. Управляващата партия не получава нищичко от държавата. Нейният единствен ангажимент е да управлява безплатно, като в същото време осигурява средства на опозицията за да я критикува, даже да състави правителство в сянка, издържано от бюджета…Ако някога доживеем и в България такова отношение към политическите опоненти, значи все пак „ще ги стигнем европейците”!

One thought on “Милионите левове субсидии за партиите се запазват

  1. Доскоро си мислех че политиката театър. Грешка. Липсата на циркови представления в София някак естествено превърна парламента в цирк, а депутатите в клоуни. Субсидията на партии с 1% гласове, означава че с няколко процента може да се лапа и извън парламента. За какво да си дават зор. То не ги стимулира към обединение и към подбор на можещи и знаещи . Прага за влизане трябва да бъде 12%, а който отпадне нула, така както като си без работа си без заплата. Тогава и олигарсите няма да харчат пари на вятъра . Пак те, ни направиха на маймуни. Каквито те такива и ние. Нарочно ни тикат под носа мутри и насочват народното недоволство към личности. Всички партии са производни на една, разликата е, че Тя вече е шарена и това се харесва дори на червените. Вън от парламента на всички които са си сменили боята заради парата. Вън от парламента на мутрите и на простаците. Как ще ни управляват хора без образование, все едно да караш кола без книжка.

Comments are closed.