СамокоВест

Меле между две враждуващи ромски фамилии в циганската махала на Самоков вдигна на крак полицията на три града и сили на жандармерията

Споделете ни в

ciganiНа 19 април около 16.50 часа в оперативната дежурна част на РУ- Самоков постъпил сигнал за възникнал конфликт в циганската махала. Пристигналите на място полицейски служители установили, че две враждуващи ромски фамилии се замерят яростно с камъни, стъклени бутилки и буркани. Униформените се опитали да възстановят обществения ред. Извикали и допълнителни полицейски сили от РУ- Костенец, РУ- Ихтиман, жандармерията и всички налични служители на РУ- Самоков. Служителите на реда успели да овладели ситуацията и да не допуснат ескалиране на напрежението. Изяснено било, че повод за възникналата саморазправа са разменени обиди и ругатни между представителите на враждуващите фамилии. Известно е, че между двата крана от дълго време съществува непримирима вражда.
При опита си да разтърват опонентите, униформен служител от автопатрула е бил ударен от рикоширала тухла по рамото. Един от инициаторите на мелето – криминално проявен и осъждан, е отправял към полицая закани и заплахи за живота му. Пострадали са и двама от участниците в сбиването, настанени в лечебни заведения без опасност за живота. В хода на проведеното разследване са установени всички участници в конфликта, като с полицейска заповед за 24 часа са задържани петимата главни инициатори.
По случая са образувани две досъдебни производства: за извършено престъпление по чл. 129 от НК и за престъпление по чл. 144 от НК. Действията по разследването продължават под наблюдението на районна прокуратура- Самоков. С оглед недопускане на повторен сблъсък и гарантиране на обществения ред засиленото полицейско присъствие в квартала продължава.