СамокоВест

Меглена Кунева обсъди със самоковски граждани Антикорупционния закон

Споделете ни в

kuneva delchev samokov sreshtaС отхвърлянето на Антикорупционния закон загубихме ценно време, което можеше да бъде използвано, за да се приближим с още няколко отсечки до европейския стандарт. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева на среща със самоковски граждани. По инициатива на вицепремиера по координация на европейските политики и институционални въпроси и лидер на “Движение България на гражданите”, в Самоков бе организирана кръгла маса по проблемите на корупцията. Основната цел – да се чуе гласът на гражданите и да се активизира подкрепата на гражданското общество за въвеждане на строго антикорупционно законодателство.
Вицепремиер Кунева представи основни принципи и текстове на отхвърления от Народното събрание Закон за борба с корупцията по високите етажи на властта. Тя посочи, че обект на закона са длъжностни лица с високи властови позиции. Според думите ѝ, целта на новия закон е всеки да знае, че ще бъде проверен. Тези 10 хиляди, които са обект на закона, трябва да свикнат, че са обект на особен внимание и проверките са нещо нормално, продължи вицепремиерът.
„Години наред работя за изграждането на образа на решителна и искаща да напредва държава, а този имидж може да се срине за няколко часа с действия като отхвърлянето на закона”, заяви Кунева и подчерта: „Нямаме право да „заспиваме“, когато имаме подобни проблеми”.
Конкретни въпроси по текстовете на закона зададе адвокат Васил Симитчийски. Сред смущаващите разпоредби на закона, според адв. Симитчийски, е правото Антикорупционното бюро да проверява по анонимни сигнали и произтичащите рискове от злоупотреба. В отговор вицепремиер Кунева посочи, че нито един сигнал не следва да бъде пренебрегван, без значение дали е подписан или не, стига да съдържа сериозни аргументи. Като пример тя даде Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ , която също приема такива сигнали.
В кръглата маса участваше и народният представител от Реформаторския блок за Софийска област Димитър Делчев.
Присъстваха още Борислав Чилигиров – кандидат за кмет, Светлана Атанасова – председател на СДС, Васил Зашкев – председател на ДСБ, ръководители и членове на политически и граждански организации в Реформаторския блок, представители на медии.