СамокоВест

Мегапроектът „Дестинация Рила“ на стойност над 1,2 млрд. лв.  – отново на ход

Споделете ни в

destinaciq rilaМегапроектът „Дестинация Рила“ на стойност над 1,2 млрд. лв. е отново на ход. Новият зимен курорт в Рила, над Сапарева баня и Говедарци, е  дело на френско-българско партньорство.  Преди дни президентът на Френско-българската търговска камара Стефан Дюлае обсъди проекта с икономическия министър Божидар Лукарски. Подобна инвестиция за над 600 млн. евро няма как да стане без „зелена светлина“ от правителството, тъй като се отнася за изграждане на ски писти и съоръжения в чувствителен за обществото район – Рила. През юли миналата година общинският съвет в Сапарева баня трябваше да даде предварително съгласие за продажба на 1800 дка земя, главно пасища в землището на с. Сапарево. Съветници от ГЕРБ и ЛИДЕР обаче не подкрепиха решението.  „Тогава политическата обстановка беше сложна. Сега изчакваме да бъде внесено ново искане от инвеститорите и общинският съвет ще го разгледа. Едва тогава може да започне работа по проектите“, обясни кметът на Сапарева баня Сашо Иванов.

Намеренията на инвеститорите са в Северна Рила да бъде изградена не само ски зона с хотели, но и туристически обекти за целогодишно ползване – голф игрище, аква парк, спортни площадки. Зад проекта стои френският гигант Accor, който е сред най-големите хотелски оператори в света („Новотел“), българската компания „Маркан“ и др.

По този повод  изпълнителният директор на „Маркан“  Валентин Каназирев коментира:„На този етап изчакваме промените в плана за управление на Рила. Той е много рестриктивен и ако се измени, ще позволи да се реализират големите и разумни инвестиции в района“.