СамокоВест

МБАЛ Самоков попадна в списъка на болници в отдалечени и рискови райони – очаква допълнително финансиране

Споделете ни в

mbalsamokov150 болници в отдалечени и рискови райони ще си разделят 6 млн. лв. допълнително финансиране за тази година. Те отговарят на условията поне 40% от населените места в общината да са отдалечени минимум на 40 километра от областната болница; делът на възрастното население да е по-висок от средния за страната; безработицата да е над средната.

Списъкът с лечебните заведения вече е факт. Практиката да се дават допълнителни пари на болници в отдалечени и рискови райони съществуваше до 2009 г., когато беше прекратена. От тази година се възстановява. Заради крайно неблагоприятните социални условия в общината, болницата в Самоков също попада в списъка.

Според здравния министър, обаче, вписването в този списък не е достатъчно условие болницата да получи пари. „Болници, които не работят спешност, няма да получат субсидия”, декларира министър Андреева.

Средствата ще се превеждат месец за месец. Първият транш се очаква още този месец. Парите на болниците ще се превеждат по специална методика. Ще се дават само за обслужени спешни случаи.