СамокоВест

„Магията на вълната“ представя клуб Ръкоделие в Общинската библиотека

Споделете ни в

Клуб „Ръкоделие” с ръководител Ани Йовева предлага на самоковските поклонници на красотата и традицията поредната си изложба. Този път тя е посветена на „Магията на вълната”. В Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” е експонирана изложба на изделия, изработени по малко познатата технология „плъсти”. Между различните български народни текстилни изкуства – декоративно-орнаментирани тъкани, народни шевици, губери и гладки килими, плъстените изделия образуват отделна самостоятелна група. Плъстенето е най-старият начин за правене на тъкани, за който не трябват нито инструменти, нито оборудване. Плъстите са нетъкана материя, произведена от разчепкана овча вълна, подложена на топлина, влага и натиск или претъркване. Топлината и влагата карат външните люспички по продължение на влакната на вълната да се отворят, а сапунът помага на влакната да се приплъзват лесно едно спрямо друго, като по този начин ги вплитат.

Изложбата е част от програмата на клуба, а уникалните произведения на приложното изкуство са изработени от жени от град Варна. Ръководител на ателието е Руменка Михайлова. Тя е родена в град Попово, но от 1964 година живее във Варна. Завършила английска езикова гимназия, после специалност  електро-инженер в Технически университет София. От 1989 година води курсове по английски, създава собствена работилница за художествени  мебели с резба и стъклопис, а в момента – ателие за плъстени сувенири, дрехи и килими.

Най-често плъстите биват наричани „старобино нящо”. Занаят, прероден и поддържан жив и до днес от майстори занаятчии, останали верни на традициите. Шаловете, наметалата, брошките, герданите, цветята от плъстена вълна греят с багрите на топла есен и с многообразието на зараждащата се пролет. Богатата и разнообразна орнаментика и композиционни решения са част от българското народно традиционно приложно изкуство. От всеки предмет лъха любовта и тънкия усет на майстора творец. Толкова хубост може да сътвори само духовно богат човек, затова и тази изложба на клуб „Ръкоделие” пленява със своята непреходност. Всеки, който желае да се запознае с този изумителен занаят може да посети изложбата, която ще гостува на самоковската публика до 24 март.