СамокоВест

Магията на битието в картините на Мария Ицова

Споделете ни в

maria itsovaХудожничката Мария Ицова откри своята девета самостоятелна изложба. Експозицията от пейзажи и икони е подредена в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”. Всяка поредна изложба на талантливата ни съгражданка е стъпало към майсторството и съвършенството. Богата цветова палитра, импресивна игра на светлината, спонтанност на рисунъка са характерното в творчеството на Мария. Срещата с природата в живописта на художничката е наслада и почивка, отдъхване от забързания, объркан динамичен ден и зареждане на сетивата със слънчево усещане.

Един нов, съвременен, леко закачлив нюанс в творчеството на Мария Ицова са фентази акварелите, както самата тя ги определя. Те представят света в едно друго, различно измерение и са част от магията на битието. Експозицията със своята многоликост разкрива дълбочината, зрелостта и целостта на художничката, нейната изящна сетивност и пъстрота.

А който се е докоснал до духовната същност в сътворените от Мария Ицова икони остава в плен на тяхната сила завинаги. Най-важното за иконописеца е връзката с Бога, а Мария види се се е родила в това. Изкуството на иконата е богословие на красотата. Тя излъчва радост и изявява славата Божия със собствени средства. Истинската красота не се нуждае от доказателства. Иконата нищо не доказва; тя просто оставя истинската красота да просияе. Сама по себе си иконата е сияйно доказателство за съществуването на Бога. Виделината в иконите на Мария сякаш струи от Светите образи и възвестява, че Бог е Светлина.

Изложбата на Мария Ицова е едно вълшебно въведение към наближаващото Рождество Христово.