СамокоВест

Ликвидират ли метеорологичната станция на връх Мусала?

Споделете ни в

Заради трагичния инцидент със служител на метеорологичната станция на Мусала, е взето административно решение за консервиране, което на практика означава ликвидация на най-високата метеорологична станция на Балканите.

Припомняме, че 55-годишният Огнян Филимонов от Долна баня, който от 20 години работеше като метеоролог на Мусала, загина на 20 септември под върха. В същия ден следобед мъжът е подал данните от замерванията и излязъл на разходка в околността. Сигнал е подаден на тел. 112 на следващия ден. Предполага се, че служителят се е подхлъзнал и е паднал от високото, преди Трионите.

Към днешна дата заповедта за консервиране е подписана, прекратени са метеорологичните измервания на върха за неопределено време. Оставена без надзор, метеорологичната станция ще започне да се руши. Тя остава напълно беззащитна пред вандалите и напролет ще стане за основен ремонт, за който няма да има средства.

Станцията на Мусала започва работа точно преди 84 години, на 2 октомври 1932 г. на най-високия връх на Балканите – Мусала (2925,40 м).

Когато е била построена, тя е петата по височина метеорологична станция в света, по-високи са били само още четири. Навремето си е била национална гордост, а сега ще бъде съсипана, заради безхаберие е обясни служител на метеорологичната станция Мусала, пожелал да остане анонимен, съобщава оффнюз.

Станцията е събрала над 83 години статистика, която е изключително ценна за науката. И сега за първи път ще бъде прекъсната.

Метеорологичната станция на Мусала не е спирала работа дори и през Втората световна война.

Наистина, в научната станция на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН на Мусала има инсталирана скъпа полярна автоматична станция, която обаче мери само температура и налягане и блокира всяка нощ през зимното полугодие, което е 7-8 месеца.

При тези условия се разчита само на служителите на метеорологичната станция, които работят денонощно и правят замервания и на скоростта на вятъра, валежите и PH на валежите, замервания, които се правят само ръчно.

Служителите се надяват в предстоящия един месец, когато резултатите от затварянето на станцията все още няма да са фатални, да се вземе адекватно решение и работата на метеорологичната станция на връх Мусала да продължи.

Преди броени часове обаче метеорологът Красимир Стоев, чрез официалната Фейсбук страница съобщи, че Българската академия на науките закрива метеорологичната си станция на връх Мусала

На страницата бе публикуван и следния коментар:

„Явно, че ние ще сме поредният съсипан обект от национално значение поради безхаберие и безстопанственост. Жалко. Затварят ни. Загубата ще е за всички. Изглежда че ви казваме „Чао“. Чао на всички.“