СамокоВест

Лидерът на ДСБ Радан Кънев: Социологическите проучвания сочат Реформаторския блок като трета политическа сила

Споделете ни в

radan kanev Тази сутрин в предаването „Здравей България” на Нова телевизия лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира вчерашното проучване на агенция „Галъп“, според което при съвместно участие на избори за партиите от Реформаторския блок биха гласували 7% от българските граждани. „Прогнозите са устойчиви данни от различни социологически агенции, повечето са от месец юли или първите дни на август. Те сочат 7-8% от общия брой избиратели. Това показва устойчива политическа сила, значително пред ДПС. Когато зрителите чуят 7%, очакват, че това са 7% от бюлетините, но това всъщност значи 15% от бюлетините при реални избори”, каза той. Това отрежда трето място в политическия живот на страната за Реформаторския блок. „Това са добри прогнози за все още неоформена политическа коалиция – дори не сме подписали, че ще явяваме заедно на следващите избори, дори не сме представили своите четири групи политики, а те са много по-различни от всичко, което се предлага на българския политически пазар. Аз съм много приятно изненадан, това са завидни резултати“, подчерта лидерът на ДСБ. По отношение на четирите групи политики Кънев обясни, че основен приоритет е реформата в правосъдната система, по която партиите в Реформаторския блок още в началото са се обединили. Той изтъкна, че в работата по проекта за съдебната реформа участват компетентни специалисти, които са отдали голяма част от живота си на тази тема. Като втори приоритет, който стои пред обединения блок, ДСБ лидерът посочи икономическата политика. „Тя ще бъде погледната по съвсем различен, сериозен и отговорен начин. Активно работи екип, съставен от най-сериозните имена в България – както от по-либералното, така и от по-консервативното крило. Сред тях са Любомир Христов, Георги Ганев“, каза Кънев. „Ние имаме Граждански съвет, който вече работи, макар че не е публично обявен, потвърди лидерът на ДСБ. Според него, това е колективно политическо тяло, не съвет тип “украшение”, а орган, който ще може да влияе на взиманите политически решения.

Радан Кънев разкри пред Нова телевизия, че съставът на гражданския съвет ще бъде обявен още през първата седмица на септември.

Лидерът на ДСБ отхвърли възможността за общи действия с ГЕРБ, въпреки че социологическите изследвания отреждат на подобен тип коалиция резултат от 30%. „Между ГЕРБ и Реформаторския блок има сериозни принципни различия, които са важни за избирателите”, каза той и допълни – „Трябва да сме наясно, че най-важното нещо за България в момента е максимално бързо да се раздели със сегашното управление и много дълго време да не се връща към подобна коалиция“. Според него хората в политиката трябва да се учат от миналото, но също така и да гледат напред.

„Между Реформаторския блок и ГЕРБ стои най-вече въпросът с правосъдието. Няма как след 4 години на власт, през които ние сме натискали много силно за такава реформа, ГЕРБ да кажат, че го имат в програмата си. Нужен е по-сериозен отговор за да сме сигурни, че можем да го направим заедно. В момента няма такова доверие в избирателите“, мотивира се лидерът на ДСБ.

Темата за предстояща среща под егидата на ЕНП на всички десни партии в България за общ блок на изборите продължава да се коментира в обществото. „Все още е рано да се правят срещи от този тип, които обединяват наричащите се десни партии”, каза Радан Кънев. Той поясни, че в ДСБ не е получена покана за среща на партиите, които се определят като десни в българската политика.

One thought on “Лидерът на ДСБ Радан Кънев: Социологическите проучвания сочат Реформаторския блок като трета политическа сила

  1. „Истински реформатор е този който започне реформата най-напред от себе си“ – Наполеон. СДС беше съюз от десни партии. Така наречения реформаторски блок е всъщност сбор от бивши лидери на СДС, бивши кметове от СДС и „червена кукувица“ цитирам Костов. Да реформираш партия е далеч по лесно отколкото да реформираш държава. Те направиха ли нещо за да реформират СДС ? Не. Предпочетоха личните си егоцентрични интереси. Вярват си че някой ще им повярва че могат да реформират държава. Аз лично все още съм от нези наивни глупаци които все още се надяват че тези хора вместо калкулатор ще си вземат компютър и ще видят че процентът е 0.7% . Сбъркали са с една десетична запетая, а процентът на обезверените е 99,3 %.

Comments are closed.