СамокоВест

Културата в Самоков е наказана в ъгъла

Споделете ни в

До този момент съм правила всякакви мизерни опити в поезията и прозата, но никога не съм си позволявала и не съм имала за цел да пиша неща, които да носят в себе си известна доза критика и трагизъм, но ето че и това се случи.

Изписвам тези редове с ясното съзнание, че навярно доста хора ще се почувстват обидени и ще изразят явно своето негодувание. И със сигурност дори  думите ми да срещнат някъде приветствие, то ще бъде незначително в сравнение с негативите, които ще натрупам, но така или иначе заставам твърдо зад всяка своя дума, защото всеки има моралното право да се изкаже и да обяви своята позиция сред обществото. Друг е въпросът, че много хора мълчат, въпреки че парадират с това, че искат някакъв вид положителна промяна в какъвто и да било аспект. А, защо тези хора, когато трябва да обявят своите възгледи и желания пред съответните лица, ги няма или си премълчават? Защото ги е страх, че негативите към тях ще надделеят, защото  имат полза да играят двойни игри, защото е по-лесно сред обикновените и по-простички хора „да се изхвърлят”, а когато дойде моментът да стоят отстрани и да се надсмиват. Нека всеки сам да си даде отговор.

 В последно време все по-настойчиво в мен се натрапват чувства на отвръщение и възмущение от заобиколния ни свят, в това число и от самите нас. В какво се е превърнал хомо сапиенс-а  (Homosapiens, „разумен човек“ ) на 21-ви век!? А може би нещата връщат своя ход и се превръщаме отново в неандерталци!?  Да, напоследък ни липсват доста неща, като цяло стабилна  ценностна система и не познаваме доста неща, като морал, добродетели, справедливост, честност и така натам.

А сега по същество – що е култура? Въпросът може да Ви прозвучи глупаво, но истината е, че много хора пребиваващи в така наречените културни среди в нашия град не са наясно със значението да тази дума. Понятието култура е с много нееднозначни дефиниции, но като цяло отразява различните разбирания и категории на човешката дейност, цялостния модел на познание и поведение,  споделените ценности и цели, и така натам.

За съжаление намират се личности в този град, чиито самочувствие без покритие, наглост, дебелоочие и злоба хвърлят черна сянка върху нашия иначе богат културен живот. Някои, които мислят, че са над и най, но всъщност гледайки реално на нещата са никой. Те гледат в нещото и там виждат само себе си, ние гледаме в същото нещо и не виждаме нищо. Защо ли!? Защото там няма никой, защото те са нищо. Лица, заемащи „важни постове”… Някой от тях незнайно с колко нечисти дела са се впили в културните институции като малки ендопаразити, които сигурно изсмукват стойността на всичко и го разяждат бавно отвътре навън.  Които сеят заразата си там, където имат полза да „убият”, да унищожат морала, ценностните системи на хората, всичко наистина стойностно и градено в рамките на дълъг, неопределен период от време.

Не смятате ли, уважаеми самоковци, че време настана да отстраним кърлежите впили се в институциите в града ни. И не само, трябва да изчистим всичко, което е доста омарсено от нечия некадърност, като тук отварям една скоба и казвам, че не визуализирам никого, а да премахнем всичко, което по някакъв начин може да ги върне обратно или да е следа от тях. Както с кърлежите – вадим ги, но и най-малката частица от тях да остане, те се възстановяват.

Многократно господин Кметът се изказва, че в града ни няма достатъчно работни места. Знаем, че много самоковци бягат от тук по неволя, защото няма преспектива за развитие. А може ли някой да ни обясни, защо хора навършили пенсионна възраст и всякакви невъзможни образи са на ключови позиции за нашия град? И не само „дърти”, ами сеещи разруха, и смазващи всичко стойностно.

Искаме Самоков да се развива, а как да стане това при положение, че допускаме подобно безобразие!? Жалко за нас… Но по-жалко за Вас омърсените!

Зоя Станкова

29 thoughts on “Културата в Самоков е наказана в ъгъла

  1. Уважаема, госпожо Станкова, много емоция сте насъбрала, а това не Ви помага, за да изразите ясно позицията си. Невъзможно е да се очистим от нещо, което не можем да „визуализираме“ (цитат от Вас). Каквато и промяна да търсите, се налага да имате конкректно виждане – как, кого, защо. Така думите Ви биха имали стойност, а емоциите – смисъл. Не се страхувайте да питате, да търсите отговори и да наричате нещата с техните имена. В противен случай биха се получили недоразумения. Вие сигурно искате да насочите вниманието на читателите към всички културни институции в града ни, но не е редно да ги поставяте под един знаменател. Имената са важни, делата – също. Така, както и Вашето лично мнение.

  2. Мойте уважения към Вас, г-жо Цветкова, но смятам, че много добре в малкия ни град се знае кои са и ако аз бях на мястото на някоя от тези личности, щях да се срамувам от себе си. Как и защо, това също е близо до ума. И не, нямам за цел да оплюя конкретно някого, а да подтикна по някакъв начин към промяна тези личности, ако прочетат написаното и имат самосъзнание. И все пак благодаря за мнението Ви, то е ценно за мен 🙂

  3. Икономическото развитие на една държава е продължение на културното и развитие. Затова когато културата се свежда до ругатни и псувни, тавана на икономическото ни развитие са кръчми и капанчета. А когато няма къде да отидеш освен на кръчма , започваш рано или късно да псуваш. Затова си стойте в къщи, слушайте си хубава музика от интернет и си четете Шекспир у дома пред компютъра, „той няма място в театъра“.

    1. Г-н Тасев, самите културни институции са превърнати до голяма степен в кръчми…

  4. ГОВОРИМ ЗА КУЛТУРА И ИМАМЕ ГОЛЕМИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДРУГИ , КРИТИКУВАМЕ ГИ , А САМИТЕ НИЕ ПИШЕМ С ПРАВОПИСНИ ГРЕШКИ !!! МАЙ МНОГО СТЕ СЕ НАДЦЕНИЛА ГОСПОЖО СТАНКОВА И ТО ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ.

    1. Въпрос на лично мнение и то от личност, която явно и името си е забравила 🙂 Аз не парадирам, че съм над някого или нещо и дори не съм намекнала, че съм идеална, или при мен няма самокритика… Още нещо, приемам забележката за правописните грешки, които и аз самата си открих при прочита на написаното, но вече бе качено в сайта 🙂

    1. Мисля’4емоми4ето е на правилния път и трябва да бъде покрепено все пак това много млад 4овек който желае да направи промяна БРАВО!

  5. Г-жо Станкова , не мисля че Ви познавам, не знам дали името Ви не е литературен псевдоним. И все пак за мен е събитие, че и друг е открил математическа зависимост между броя на кръчмите и културата. Прочетох внимателно още веднъж написаното от Вас. То е толкова абстрактно, толкова деликатно споменавате сакралната думичка „кмет“, което предполага че имате амбиции на „културния фронт“, а кмета със сигурност няма да Ви остави без работа. Все едно да критикуваш Космоса за това че в него има черни дупки, които изкривяват пространството и времето. И най важното не рабрах кои са „кърлежите“. Аз си позволявам да бъда себе си защото нямам нищо, т.е. нямам какво да губя, и не очаквам нищо, защото нямам амбиции.

  6. Господин Тасев, аз уважавам кометите и звездите около себе си, но и черните дупки не са за пренебрегване, независимо дали към тях ще се подходи деликатно, или по-директно, важното е да не допускаме да ни погълнат 🙂

  7. „А сега по същество – що е култура?“

    – Да се изразяваш със сложни съставни обстоятелствени изречения ?
    – Да слушаш Моцарт, който бил женкар и харесвал задниците на жените ?
    – Да ти харесва Винсент Ван Гог за който и днес не могат да се разберат дали е луд или нормален.
    – Или пък Дега който е женомразец.
    – А може би четеш Хемингуей който е алкохолик ?

    „А сега по същество – що е култура?“
    Кой е културен в този град според Вас г-жо Станкова, освен Вас ?

    1. „Аз живях достатъчно, за да видя, че различието ражда омразата.“ – Стендал ….. Ще си замълча вече, защото смятам, че е безсмислено да отговарям на каквото и да било тук. Въпросът и смисълът не са в това да се заяждаме и да си говорим на инат 🙂 Успех занапред във всичко.

  8. Събудих се . Г-жо Станкова, аз съм безработен и заядлив . Ти пишеш добре и продължавай да пишеш , не си губи времето с г-н Тасев. От моя гледна точка щом нещо ми харесва е култура./End/

  9. Сбърках този диалог, това за космоса някой го е превел грешно, всичко е грешно ..

  10. Тази статия е културно събитие за гр. Самоков. Тя е написана на един прекрасен български език , така че и „кърлежите“ ти стават симпатични. Ако аз бях на тяхно място, щях веднага да си взема багажа и да отстъпя място на младите. Но историята от 1989 год. ни учи, че „кърлежите“ не се предават, те се организират, сменят си фасона, прическата и не отстъпват. Така че може би на г-жа Станкова ще и е необходим бодигард. Радост голяма е, че има непримиримост към онзи заспал стил в който на концерт ти се иска да спре тока. От статията е видно, че ключа на гр. Самоков е в ръцете на „дърти“, „ендопаразити“ и макар и за момента това да е само настроение и емоция, то е едно чудесно начало. Очакваме с нетърпение следващи статии на г-жа Станкова.

  11. Каквото искате казвайте, изобщо не ме интересува. Това, което сте прочели, съгласни или не с него, си е лично мое мнение и толкоз… А иначе въображението на много хора е до толкова развито, че може в началото на улицата да видим мравка и до края на същата тази улица тя вече да е динозавър…

  12. “Аз живях достатъчно, за да видя, че различието ражда омразата.”
    Единствената подписана статия . Различието .. някои наричат дарба, според мен е проклятие. В погледа само за секунда ще прочетеш всичко, ще разбереш дали човек е прокълнат. Това обяснява защо мутрите ходят с очила, за да не се вижда глупостта в погледа им. Колко години Ви трябваха за да разберете тази мисъл г-жо ?

  13. Аз пък мисля,че в статията са застъпени малко истини, но за съжеление криворазбрани . Ако не знаете какво имам в предвид, ще поясня ! Да, в голяма степен културата е занемарена и кръчмите сас повече посещаемост от културните мероприятия, НО причината за това е в самите граждани – въпрос на личен избор ! И до тук с истините в този материал.
    Всичко останало са голи думи, без никакво основание. Според мен например в културните институции е хубаво да има по-възрастни хора с опит, хора, които дават мило и драго, за да предадат това,което са научили през годините, да предадат своето богато културно наследство. В никакъв случай те не пречат на развитието на младите, напротив, те ги насърчават и ги водят по правия път. Те са опората на младите желаещи да се занимават с културни дейности, те са техният извор на знания и опит.
    За мен лично, хората които вие, г-жо Станкова, визирате са направили много повече отколкото вие можете да видите. Защото злобата и завистта ви пречат да бъдете обективни. Тези хора на ден дават на обществото много повече, отколкото вие сте дали през целия си съзнателен живот.
    Личностите,които Вие индиректно ни посочвате са най-будните хора на този град. Това са хората за които културата има значение и те правят всичко възможно да я популялизират, тези хора предприемат конкретни действия,които довеждат до резултати.
    Не е лошо Вие, г-жо Станкова да се заемете с нещо смислено, да направите нещо позитивно в живота си, да бъдете промяната,която искате да видите. И чак когато имате нещо направено,някакво дело, някакво действие, резултат. Чак тогава си позволявайте да критикувате. До тогава Вие сте просто една голословна млада дама.

  14. Колко заблуда има по света. Злоба и завист… Пълни глупости! Не това са чувствата, които са подтикнали това словоизлияние, г-жо Пешкова. И не, не се грижете за моя живот и заниманията ми, достатъчно смислени са. За осем години в дадените институции съм научила много и съм преценила много неща. Не съм казала, че от по-възрастните не може да се научи, каквото и да било. От всеки възрастен човек можем да се почучим и обогатим, безспорно е. Не омаловажавам ничии труд и постижения, радвам се на тях и ги приветствам. Обаче тук става въпрос за културния облик на града ни и духовното израстване на самия човек, а не за самодейщина, която между другото има навсякъде и наистина до някъде е своеобразен израз на някакъв вид изкуство, но самодейщината не е ни култура, ни творчество, а бегла имитация на изброените, породена от любов и интерес към тях… Не смятам, че има смисъл да отвръщам на коментарите, защото всеки вижда това, което желае да види.

  15. Благодаря на Зоя, напълно съм съгласен с нея. Говорим за българското, а прилагаме гръцкото, турското, американското и къде отива България? Сякаш сме етикет без съдържание,а не трябва да е така!

  16. Какви са тези глупости? Кой ги е писал? Явно е някой първобитен човек, живееш с миналото и не приема новостите на прогреса. България е част от ЕС, част от НАТО, част от Европа и света. Явно някой се опитват да ни изолират от света да ни върнат към първобитния строи да се укриваме в пещерите. Та ние дори не говорим български, а славянски? Толкова сме невежи,че не правим разлика между два различни езика,а сме тръгнали да се противопоставяме на глобализацията. Ние сме вече едно семейство. Тази Зоя си затваря очите пред фактите, които не могат да се променят.

  17. „Самоков е братко център на просветата,
    Самоков.. Самоков … моя мечта ..“
    23 коментара ..

  18. Ние музикантите, както е известно да понасяме поетите никак не е лесно, да понасяме пролетта, есента, лятото и зимата, както и тълпимата, които са дами и господа, и госпожи -Директори на водопад:), а всъщност са на 13г…
    Казвам добра дума за виждането на Зоя и я подкрепям напълно, и безпрекословно в нейните идеи и творчески намерения. Тя е млад и човек с характерно и доказано чувство в областта на писането и е достигнала вече много в областта си, доказана е и е призната от видни представители на българското изкуство. От опита ми на най -добър художник в Европа заявявам, че Зоя е страхотна и колкото и да се опитвате да се съмнявате в нея имате още какво да научите и имате нужда доста да поработите върху себе си.Поздрави на културните дейци и да се допитват при нужда -Иван Шуманов-най добрия в Европа

  19. V ob6tina Samokov ima mnogo rabote6ti lica koito ne trqbva da sa tam!
    Kmetat kaza 4e nqma mnogo svobodni mesta za rabota, i tova e za6toto navar6ilite ve4e pensionna vazrast sa na post v ob6tinata…. zaradi tqh mladite trqbva da bqgat ot rodniq si grad za da namerqt rabota. I to4no tezi vlezli v pensionna vazrast vzimat vsi4ki romi pod edin znamenatel i tova ne go pravqt samo v ob6tina samokov no i navsqkade drygade as li4no sam protiv tova za6toto po tozi na4in pla6at romskite deca da se razvivat v svoeto obrazovanie. ^6te vidim dali tazi instityciq 6e mi popre4i i na men. Mojebi se otklonqvam ot temata no vsi4ko koeto se slu4va pred o4ite mi me pla6i mnogo. I kak v ob6tinata, lica zaemat vajni rabotni mesta sled kato obrazovanieto im ne otgovarq na rabotnite im mesta

  20. ЛОЗУНГ НА ПЕСИМИСТА – НИЩО НЕ ИЗГЛЕЖДА ТАКА КАКТО ТРЯБВА, МНОГО ПО ЗЛЕ Е / ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА „ШЕМЕТНА СДЕЛКА“.

  21. Ако

    Ако владееш се, когато всички
    треперят, а наричат теб страхлив;
    Ако на своето сърце едничко
    се довериш, но бъдеш предпазлив;
    Ако изчакваш, без да се отчайваш;
    наклеветен – не сееш клевети;
    или намразен – злоба не спотайваш;
    но… ни премъдър, ни пресвят си ти;
    Ако мечтаеш, без да си мечтател;
    ако си умен, без да си умник;
    Ако посрещаш краха – зъл предател
    еднакво със триумфа – стар циник;
    Ако злодеи клетвата ти свята
    превърнат в клопка – и го понесеш,
    или пък видиш сринати нещата,
    градени с кръв – и почнеш нов градеж;
    Ако на куп пред себе си заложиш
    спечеленото, смело хвърлиш зар,
    изгубиш, и започнеш пак, и можеш
    да премълчиш за неуспеха стар;
    Ако заставиш мозък, нерви, длани
    и изхабени – да ти служат пак,
    и крачиш, само с Волята останал,
    която им повтаря: „Влезте в крак!
    Ако в тълпата Лорда в теб опазиш,
    в двореца – своя прост човешки смях;
    Ако зачиташ всеки, но не лазиш;
    ако от враг и свой не те е страх;
    Ако запълниш хищната Минута
    с шейсет секунди спринт, поне веднъж;
    Светът е твой! Молбата ми е чута!
    И главно, сине мой – ще бъдеш мъж!

    Ръдиард Киплинг

Comments are closed.