СамокоВест

Крахът на империята Ковачки ще изхвърли на улицата над 30 000 безработни

Споделете ни в

Империята на Ковачки натрупа над 800 млн. лева дългове. Компаниите на родения в Самоков енергиен бос са потънали в тежки дългове и загуби, а съвсем скоро ще трябва да бъдат платени над 300 милиона лева банкови кредити. Става въпрос за разсрочени заеми, които обаче от средата на тази година ще трябва да започнат да се обслужват. Фирмите му дължат още над половин милиард лева към други кредитори, доставчици, контрагенти и търговски партньори. Ако се сбъднат прогнозите за предстоящ фалит, повечето му предприятия ще бъдат затворени и над 30 хиляди души ще останат на улицата, пише „168 часа“. Това ще бъде жесток удар не само върху неговата империя, но и върху социалната система на страната, която ще трябва да поеме огромна вълна от безработни. Проверката показа, че според официални документи повечето от фирмите му са в плачевно състояние, като някои от тях са и реално в състояние на технически фалит.

Завод „Брикел“ край град Гълъбово е постоянно на загуба през последните години. През 2010 година тя е в размер на 28,2 милиона лева, а през 2011 г. е 61,8 млн. лв. За последния отчетен период през 2012 година е в размер на 9,941 милиона лева. Натрупаните задължения са с колосалната стойност 278,518 млн. лева и не е ясно как заводът ще работи занапред. Още повече че Ковачки все още не е изпълнил докрай инвестиционната си програма за въвеждане на екологични стандарти в предприятието. Така „Брикел“ постепенно се декапитализира и в момента състоянието на завода е повече от тревожно. Ако не се намери свеж ресурс, със сигурност ще се наложат големи съкращения, а е твърде възможно да се стигне и до ликвидация. Това ще бъде много сериозен трус за местната икономика.

Под шапката на Ковачки са и пет топлофикационни дружества на територията на страната. От тях единствено „Топлофикация -Плевен“ е на печалба с 10,397 млн. лева за 2012 година. Тази фирма обаче има и много сериозни задължения, които се изчисляват на 36,691 милиона лева. Дружеството в Габрово е на загуба от 1,150 млн. лева и дълг от 5,348 милиона. Във Враца топлофикацията има борч от близо 18 милиона лева и загуба от 1,7 милиона. В Сливен заемите са за 34 милиона лева, макар че отчетената загуба е „само“ 334 хиляди лева. Дори и отличниците от „Топлофикация – Бургас“ отчитат загуба за първи път в последните 10 години. Тя е в размер на 540 хиляди лева, а натрупаните задължения са за над 18 милиона лева

Катастрофални са и резултати на въгледобивните дружества. През лятото имаше сериозни трусове в „Открит въгледоби – Перник“. Работниците вдигнаха стачки заради неизплатени заплати и драстични съкращения. Тогава бяха уволнени 110 работници заради тежкото финансово състояние на дружеството. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и полиция и тежки преговори между синдикати и ръководство. В крайна сметка парите бяха изплатени, но съкратените хора не се върнаха на работа.

Справката показва, че мината в Перник е натрупала дългове за близо 75 милиона лева. За 2012 година все още няма отчетен резултат в графата печелба/загуба, което е странно. В мини „Балкан 2000″ загубата е в размер на 644 хиляди лева, а задълженията са 7,351 млн. В мина“Република“ цифрите са съответо 1,9 млн. лева и 16,239 милиона лева. В мини „Станянци“ дълговете са за 14 милиона, според информационна агенция БЛИЦ.

Крахът на империята Ковачки ще увеличи гвардията на безработните и в Самоков. Към рекордно високото безработица в общината ще се прибавят и ангажираните в магазин „Европа” над 10 души персонал. Висока цена ще платят и всички останали самоковци. Гражданите на общината ще се простят завинаги с внесените като апортна вноска 21 общински имоти в „Борико 2007” АД, барабар с отчетените в баланса на дружеството за 2012 година 25 000 лева разходи за основна дейност и 18 000 лв. разходи за външни услуги. Все още няма яснота и относно записаната в счетоводния баланс на “Борико” към 31 декември 2011 г. сума от 19,2 милиона лева, посочена като “…други заеми…”!

А от направените справки за финансовото състояние на „Борико 2007” е видно, че в сметките на дружеството няма и лев. Няма следа и от обявените за внесени от втория акционер – „Ел Ем Импекс”ЕООД срещу записаните акции, суми в общ размер на 20 520 750 лв. Уточняваме, че „Ел Ем Импекс”ЕООД е собственост на изправения пред фалит Христо Ковачки.

One thought on “Крахът на империята Ковачки ще изхвърли на улицата над 30 000 безработни

  1. Ревах като магаре. Какви проблеми имат само хората мамо. Първо струва ми се че човека се е уморил от „корупционната среда“ и е решил да ни „трогне“ с проблемите си. Дали ще завърши едно дружество на счетоводна печалба или загуба е равносилно на това дали някой ще си включи телевизора на първа или втора програма. Като си на загуба, не плащаш данък печалба. После никъде не пише колко са активите на така „загазилия“ г-н Ковачки. Щото ако активите му надвишават кредите му, няма за какво да плачете мили мои. Всъщност има , но това е друга ТЕМА.

Comments are closed.