СамокоВест

Красимир Каракачанов от ВМРО: Политици покровителстват „частното енерго“ в Самоков. Цветелин Кънчев от „Евророма”: Виновен е покойният кмет Ангел Николов

Споделете ни в

Krasimir-KarkachanovВ поредица от епизоди на предаването „Разследване” по Нова телевизия бе показано как се краде ток в циганската махала на Самоков от 18 години насам. Разследващият журналист Марин Николов обясни в „Здравей, България” тази сутрин, че въпреки репортажите няма резултат. Разпитани са всички герои, показани в репортажите, но развитие няма. Получена е само една писмена позиция от ЧЕЗ. От дружеството искат в дългосрочен план да решат проблема, за да нямало етническо напрежение. В същото време зависело от много институции постройките в махалата да бъдат узаконени и да имат партиден номер. „Разследване” вече даде пример как без да е узаконена постройката  и токът може да се плаща правомерно, обясни в ефир Марин Николов.

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов политици покровителстват „Частното енерго“. „Никой не може да ме убеди, че в Самоков нещата са случайни. Пиже и Сашо които са обикновени коняри, са шефове на енергийната мафия? Не се връзват нещата.

Вероятно този, който е основата на случващото се е малко по-високо в йерархията. В тази държава трябва законът да е еднакъв за всички”, заяви Каракачанов и продължи: „Представителят на ЧЕЗ в Самоков, кметът и полицията няма начин да не знаят за злоупотребите. На тези фирми обаче им е много по-лесно да „натоварят“ с даден процент редовните платци, отколкото да разрешат проблема. “Има покровителство на престъпната схема от много високо политическо ниво. Имам своите подозрения обаче не искам в ефир да ги хвърлям без доказателства, но просто нека се види кой печели изборите в Самоков, за кого гласуват в циганската махала и може да започнем да се сещаме”, каза лидерът на ВМРО.  Според него и това правителство няма да реши проблема.

В същото предаване председателят на „Евророма” Цветелин Кънчев заяви, че доколкото знае, „политически чадър в Самоков вече няма”. По думите му голяма вина за случващото се в града имал покойният кмет Ангел Николов. „Той никога не можа да забрави, че в махалата има само 24 гласа. След това по всякакъв начин започна да малтретира ромското население, тоест, отказа да узаконява къщи, да им дава възможност за партиден номер”, каза Кънчев. „Хората в махалата искат да имат законен и качествен ток. Пречи им обаче цялата бюрокрация в общината”, добави той.

Стефан Апостолов, изпълнителен директор на ЧЕЗ – България обясни в телефонно включване в „Здравей, България”, че случаят в Самоков е „един сложен казус, натрупан в годините”. „Желанието на компанията е да бъдат приложени законовите подходи, за да може всеки един от живущите да стане наш клиент. Предстои вземането на решение”, допълни той. В ефира на Нова телевизия изпълнителният директор заяви, че изграждането на законна електроснабдителна мрежа в циганската махала на Самоков не може да стане по-рано от месец юни догодина. С две думи циганите ще започнат да си плащат тока, ама друг път.