СамокоВест

Красимира Ковачка доведе Парламентарната група на БДЦ до разпад

Споделете ни в

„ Демокрацията не е да се съберат три вълци и едно агне и да се разберат какво да ядат на вечеря“ – Светлин Танчев, довчерашен коалиционен партньор на Ковачка.

Парламентарната група Български демократичен център се разпадна. Причината – внесени от Красимира Ковачка промени във възлови комисии на Народното събрание. Братовчедката на енергийния бос Христо Ковачки е решила да замени хората от Народен съюз с нейни верни последователи. Ковачка предложла мястото на Георги Ковачев в Комисията по корупция, където участието е паритетно – по двама депутати от всяка парламентарна група, да бъде заето от Чавдар Пейчев. Росен Петров е предвиден да смени Явор Хайтов във вътрешната комисия. Ковачка е настояла Румен Йончев да освободи председателското място в Комисията по политиките за българите в чужбина за Стефан Кенов.

Румен Йончев определи предлаганите от Ковачка рокади като част от амбициозен план на бизнесмена Христо Ковачки за овладяване на групата. Румен Йончев, председател на партия „Народен съюз“, посочи, че промените не са съгласувани с него. Според Ковачка обаче са спазени всички изисквания на правилника и по-голямата част от депутати са гласували за предложението й.

В парламентарна зала предложените от Ковачка промени бяха подкрепени със завидно мнозинство и Йончев се прости с председателското място в Комисията по политиките за българите в чужбина. На негово място застана Стефан Кенов, който е зам.-председател на партия БДЦ, а Росен Петров замени Явор Хайтов във вътрешната комисия.

Според Красимира Ковачка поведението на депутатите от досегашния й коалиционен партньор е белег на ниска политическа хигиена и опит за извиване на ръцете на парламентаризма. В отговор Свентлин Танчев контрира – „ Демокрацията не е да се съберат три вълци и едно агне и да се разберат какво да ядат на вечеря“. Румен Йончев пък заяви, че депутатите от „Народен съюз“ са станали жертва на наказателна акция и не могат да останат да бъдат част от група, която получава нареждания незнайно откъде.

Последица от „наказателната акция“ на Ковачка е разпадането на Парламентарната група на БДЦ, след като петима от депутатите я напуснаха. Това са зам.-председателят на парламента Явор Хайтов, Румен Йончев, Светлин Танчев, Георги Ковачев и Борислав Иглев. Под знамената на братовчедката останаха 9 депутати – 8 от партията на Христо Ковачки „Български демократичен център“ и Мартин Иванов – Данона, от партията на Николай Бареков „България без цензура“, което е под минимума от 10 депутати за съществуване на парламентарна група.

В коментар, съпредседателят на РБ Радан Кънев заяви в зала – „Не съм виждал такъв прецедент – една парламентарна група да се разправя от парламентарната трибуната. Ние поне го правим през медиите“.
Независимият депутат Георги Кадиев също взе думата по темата и изрази позиция, че ГЕРБ стоят зад разцеплението в БДЦ. „Аз си спомням изказването на Борисов – аз не се бъркам в чужди партии, не се бъркам във вас. Вие си отглеждате опозиция. Разбихте РБ, създадохте проблеми в ПФ, и сега и в БДЦ. Ако сега трябва да говори Цветан Цветанов, който стана и поиска удължаване на времето за да се приеме втора точка. Защото втора точка е много важна за нас? Не, защото той стои зад това“, каза Кадиев.                    Цветан Цветанов отхвърли обвиненията и заяви, че ГЕРБ не се меси в работата на чужди парламентарни групи.