СамокоВест

Конфликтът между българи и цигани в Ковачевци се нажежава

Споделете ни в

Незаконната циганска махала в село Ковачевци набъбна до невиждани размери. Никой не знае колко хора живеят в гетото. Кметицата на селото Йорданка Бекярова също е непричом. Проблемът остава в страни от вниманието й. Първоначално имало само 14 къщи. Сега са в пъти повече. По документи, се водят около 200 жители. Колко обаче са реално – никой не знае. Често гостите, които посещават роднини в квартала, остават безсрочно. С оставането обаче расте и махалата. А къщите, които се издигат буквално за дни, вече са навлезли в гората. Нямат документи за собственост, защото местността се води горски фонд и не е в регулация. То и да е в регулационните граници на селото все тая. По принцип циганите в цялата община строят незаконно и не плащат никакви такси свързани със строителството. До махалата няма път, нито  законно електрозахранване. Нито едно семейство не плаща ток. Официално, от енергото дръпнали шалтера преди пет години, което ги принудило да се прикачат незаконно. Сметката се води само на един абонат и никога на се плаща Същата е ситуацията и с В и К мрежите. Водата на така наречените роми също е за сметка на останалите жители на селото. Вместо път към циганските коптори води кална пътека. Няма и контейнери за смет, така че целият район се е превърнал в бунище. Мърсотията и липсата на каквито и да било хигиенни навици са честа причина за възникването и разпространението на инфекции. Никой от гетото не работи. Ромите открито признават, че крадат, за да хранят децата си. И отново по документи в махалата се водят около 70 ученика, но в селото няма училище. Училището, което обхваща децата от три съседни села се намира в Ярлово. През учебната година всеки ден до него пътува служебен автобус, който превозва учителите и учениците. Пред представители на централните медии родителите се заканиха, че тази есен няма да ги пуснат защото ги биели, освен това нямало как да ги хранят. Всъщност детските надбавки са единственият доход на почти всички жители на гетото. За да ги получат те трябва да представят служебна бележка, че децата посещават училище. Така че, заканата им е хубава работа, ама циганска – няма никакво значение. Макар и про форма по-голямата част от учащите посещават училище, като броят им видимо нараства преди датата за получаване на детските надбавки.

Заради безбройните кражби и най-вече, че токът и водата на живущите в незаконното гето са за сметка на останалите жители на селото конфликтът между българи и цигани придобива застрашителни размери. Проблемът е станал тема и на националните медии.

На въпроса им какво е решението кметицата не е могла да отговори. Задоволила се е с обяснението, че непрекъснато алармира различни институции. Междувременно напрежението расте и се нажежава. Не е изключено да се стигне до сериозни сблъсъци.

2 thoughts on “Конфликтът между българи и цигани в Ковачевци се нажежава

Comments are closed.