СамокоВест

Кой крив, кой прав? ОДМВР-София: Незаконен обект за преработка на мляко е разкрит в с. Райово! Стопаните: Кметът Васов ни набеди!

Споделете ни в

На официалния сайт на ОДМВР-София излезе информация, че е разкрит незаконен обект за преработка на мляко в село Райово. Инспекцията е извършена в хода на съвместна операция на РУ- Самоков и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) . В момента на проверката в обекта- жилищно помещение в с. Райово, са констатирани 60 кг бяло саламурено сирене смес (овче и краве), пастьоризатор и сиренарска вана, се казва още в съобщението.

Според регистъра на БАБХ собственикът на помещението и членовете на неговото семейство не притежават регистрирани  и маркирани животни, от които да добиват мляко. Установено е също така , че обектът не е регистриран по реда на чл. 12 от Закона по храните, както и че технологичното оборудване, неговият капацитет и наличните количества готова продукция не предполагат използването за лична консумация. Готовата продукция, установена в обекта, е насочена за унищожаване. На собственика е съставен акт.

Потърпевшите обаче са категорични, че става въпрос за набедяване. Стопанинът Стефан Стоименов твърди, че тъстът му има стара вражда с кмета на селото Васил Васов, който е подал сигнал до БАБХ.

Преди една седмица си взех вана за сирене и според инспекторите тя била прекалено голяма, за повече сирене. Аз правя сирене за домашна употреба. Едва се изхранваме”, уточнява Стоименов. „Аз съм редовно регистриран като земеделски производител – имам овце и няколко коня“, допълва той и продължава: „Тъстът ми – Васил Минков няма животни, но актът е съставен точно на него. А къщата, в която бе извършена проверката, е на баба ми.“

Стефан Стоименов разкрива, че само няколко дни преди проверката Васил Минков е подал жалба в прокуратурата с оплакване, че кмета Васов го е нападнал и се държи агресивно спрямо него и заявява: „Проверката е тенденциозна и за нанесени щети и нахлуване в дома ни ще потърся правата си пред съда.“

Така че, кой крив, кой прав – бъдещето ще покаже.