СамокоВест

Кои са най-големите хотелиери в Боровец?

Споделете ни в

Класация на собствениците на 4- и 5-звездни обекти в Боровец по брой стаи и апартаменти

Bt Collection и „Бороспорт“

Хотел „Рила“ – 492 помещения

Хотел „Рила“ на Боровец е част от групата хотели, управлявани през „Би Ти девелопмент сървисиз“ от мениджмънт компанията „Зайтгайст венчърс“. Тя е учредена в САЩ преди повече от 15 години от Бояна Попова, Милена Ферер и съдружници, които са и сред инвеститорите в хотелската група под бранда Bt Collection. Тя включва също „Гранд хотел Варна“, „Хотел Интернационал“ в Златни пясъци и др. Реконструкцията на хотел „Рила“, предприета през 2015 г., е най-мащабната в курорта за последните няколко години. Тя беше финансирана от Първа инвестициона банка с кредит от 11.1 млн. евро, обезпечен с дружеството – собственик на хотела и негови активи. През 2017 г. е сключен още един договор за кредит от 5 млн. евро отново в ПИБ с падеж 2027 г. От Bt Collecton очакват инвестицията да се възвърне за 7 години. Хотелите от групата, както и операторът на ски съоръженията „Бороспорт“ са част от активите, придобити в ранните години на прехода от тогавашната групировка „Мултигруп“. Мажоритарният пакет акции в „Бороспорт“ и в дружеството, в което е хотел „Рила“ – „Рила Боровец“, се държи от регистрираното в Лихтенщайн „Пи ЕФ Ейч Си лимитид“, свързано с наследниците на Илия Павлов. Те не участват в мениджмънт решенията.

Светлана Атанасова

Хотел „Самоков“ – 262 помещения

През 1999 г. купувач на известния хотел „Самоков“ става работническо-мениджърското дружество (РМД) „Самоков – Боровец 21“ ЕАД, което купува 80% от хотела. Сега хотелът е в активите на „Самоков – Боровец“ АД, като най-голям акционер в него е „Самоков – Боровец 21“ АД. Дългогодишен управител на хотела и сред най-големите акционери в РМД-то е Светлана Атанасова. Тя е общински съветник в община Самоков, избрана от редиците на Реформаторския блок, и председател на комисията по европейски проекти, стопански дейности и туристическа политика.

Винсент Андреев

Хотел „Лион“ – 157 помещения

Берлинчанинът Винсент Андреев развива успешен бизнес със софтуерни продукти, лизинг на автомобили и управление на имоти в Германия. Наскоро обаче наследява българския бизнес на баща си и го обединява в „Андреев инвестмънт груп“. В пакета са „Транскапитал“, която притежава най-големите нови логистични площи в София в комбинация с офис сгради, един от най-големите дистрибутори на бързооборотни стоки „Фортуна-ком“ и логистичен бизнес в Македония. Компанията държи четиризвездната хотелска верига „Лион“, но през лятото на 2017 г. от „Транскапитал“ тя е прехвърлена към дружеството „Хотели Лион“, на което собственик пак е „Транскапитал“. Четиризвездната верига е от четири хотела: по един в Боровец, Банско, Слънчев бряг и София, като скоро ще бъде добавен нов четиризвезден в центъра на София.

Петя Славова

Феста уинтър палас“ и „Чамкория“ – 120 помещения

Мажоритарният собственик на Инвестбанк Петя Славова управлява хотелите „Феста уинтър палас“ и „Чамкория“ на Боровец. Това става през акционерното дружество „Феста хотели“ АД, където „Феста холдинг“ с изпълнителен директор Петя Славова има 47.93% участие. По Черноморието Славова има хотели в Несебър, Поморие, Слънчев бряг, Кранево и Арапя, като компанията управлява и още един хотел в София. В миналото Славова направи опит да развива хотелите си под чужд бранд. Iberostar беше брандирал хотели на „Феста хотели“ – един от тях в столицата на булевард „България“, а другият – „Феста панорама“, в Несебър. През 2008 г. обаче двете страни развалиха договора помежду си.

„Главболгарстрой“

„Флора“ и „Боровец гардънс“ – 115 помещения

С два апарткомплекса на Боровец е строителната компания „Главболгарстрой“ – „Флора“ и „Боровец гардънс“. Строителната компания продава апартаменти, които впоследствие менажира заедно с хотелската част. Те са в активите на дружеството „ГБС – инвест“. Хотелският комплекс „Флора“ се състои от две основни сгради, обединени с топла връзка и пет апартаментни сгради. „Главболгарстрой холдинг“ АД има 8% в дружеството „Рила – Самоков 2004“, което имаше намерението да реализира проекта „Супер Боровец“. Други активи в туризма „Главболгарстрой“ има на Черноморието. През „ГБС турс“ притежава затворения комплекс край Созопол „Свети Тома“. Комплексът работи по аналогичен начин като тези в ски курорта.

Гръцката GEK Terna

„Еуфория клуб хотел“ – 110 помещения

Гръцката строителна компания GEK Terna присъства в Боровец с хотела „Еуфория клуб хотел“. Апарткомплексът разполага с апартаменти и вили – самостоятелни двуетажни мезонети, а хотелската част е 4 звезди. Земята е придобита от дружество, свързано с Киро Японеца, който пък през 2006 г. я придобива от бившия депутат на ГЕРБ Емил Димитров. През 2010 г. е учредено правото на строеж. Хотелът попада в активите на „Айкон – Боровец“, като в него собствениците са българското дружество на строителя „Айкон“ и компании, регистрирани в Гърция и Кипър. GEK Terna наскоро построи голяма офис сграда на площад „Македония“ в София.

Цеко Минев

Хотел „Айсберг“ – 104 помещения

През 2016 голямата част от четиризвездния хотел „Айсберг“ в Боровец, тогава собственост на „А и Л корпорация“ на албанеца Кристач Мици, е придобит от ПИБ за 6.7 млн. лв. по стар дълг от 2013 г. Същата част от хотела има подновена ипотека от тази година пред ПИБ. Земята е пък е купена от свързана със стария собственик фирма през съдебен изпълнител, а отделни апартаменти са продадени. ПИБ е основен играч в българския зимен туризъм в Банско (виж класацията за Банско).

Емил Димитров и Славян Теофилов

Хотел „Иглика палас“ – 88 помещения

Хотел „Иглика палас“ е свързан с депутата от Етрополе от първото управление на ГЕРБ Емил Димитров. Извън търговията с цигари той се прочу главно с предложения по законопроекти, които бяха разпознати като лобистки. Хотелът в ски курорта е в активите на „Бороинвест“. „Елеонора транс“ е със 75.25% от акциите, като компанията е собственост на Славян Теофилов (също в търговията с цигари) и „Етропол“, което е на сина на Димитров – Симеон Емилов Димитров. „Елеонора транс“ има и хотели в Слънчев бряг. Дружеството, основано през 1991 г. с цел инвестиции в туристическата индустрия, купува двузвездния „Иглика палас“, който е реновиран и категоризиран като 4-звезден хотел. През 2008 г. е открит новопостроеният апартаментен комплекс „Иглика 2“.

Николай Вълканов

„Боровец хилс“ – 65 помещения

Петзвездният „Боровец хилс“ е в активите на „Бългериън еко проджектс“, представлявано от Николай Вълканов, собственик на „Минстрой холдинг“. Към хотела има три корпуса жилищни тела – „Семирамида гардън“, като подобен комплекс компанията има и в Слънчев бряг. Вълканов е бивш вицепрезидент на „Мултигруп“ и приближен на Ахмед Доган. Холдингът на Вълканов се занимава с широк спектър от дейности, които включват добив, строителство, ремонтни дейности, проекти във възобновяеми енергийни източници. Групата и свързани с нея компании държат концесиите за повечето оловно-цинкови находища в страната. Друга дейност е изграждане на хотелски комплекси.

Георги Крумов

Хотел „Ястребец уелнес и СПА“ – 56 помещения

С хотел на Боровец присъства и бившият управляващ съдружник в инвестиционния фонд Equest Георги Крумов. Хотелът на Крумов на Боровец е „Ястребец уелнес и СПА“, който е в активите на „Хастингс“. Компанията е собственост на „Милтех“, която пък е на Крумов. Днес той има дружество за бързи заеми, „Електрон прогрес“ и други имотни инвестиции. Equest преди години придобиваше крупни активи в България, основно в недвижимите имоти, търговията и услугите, като фондът трябваше да стане инвеститор в проекта „Супер Боровец“. Впоследствие напусна местния пазар.

Други големи хотелиери

Силвия Панагонова, съпругата на покойния Милчо Бонев – Бай Миле, един от основателите на СИК, има два хотела и две вилни селища на Боровец. Това са хотелите „Мура“ и „Бреза“ и вилни селища „Ягода“ и „Малина“ с общо 67 бунгала.

Мария Димова е десеткратна носителка на купа „България“ по сноуборд от 1995 до 2004 г., има три европейски титли, 20-о място на зимната олимпиада в Нагано, Япония, през 1998 г. В курорта Боровец тя присъства с построяването на национален център по сноуборд – хотел „Ледени ангели“, през 2005 г.

С хотела „Радинас уей“ на Боровец присъства и Заки Маджид. Той е в активите на „Емсен дизайнс“, където Маджид е в борда на директорите. Към хотелиерския му бизнес има още два обекта на морето. Той е представител за България на веригата KFC.

Източник: www.capital.bg