СамокоВест

Ковачки плаши Нова телевизия със съд

Споделете ни в

Hristo KovachkiРъководството на „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД заплаши Нова телевизия със съд в писмо, изпратено от управителя Красимир Чаврагански до ръководството на телевизията с копие до Съвета за електронни медии. Според него чрез репортажа „тенденциозно се внушава на зрителите една неистина. А именно, че по време на отминалите наскоро евроизбори на територията на „Въгледобив Бобов дол“ са били купувани гласове в полза на БСП. Работниците ни били заставяни за това под угрозата за уволнение и срещу 50 лева“.
Анонимното лице в кадър, с което говори репортерът Вероника Димитрова, е работникът Георги Димитров – той не е уволнен, пишат от мините на Христо Ковачки. А другият записан – бившият директор Огнян Зарев е уволнен още през октомври 2013 г., а не с днешна дата и причините не са политически, а несправяне с работата и лоши финансови резултати в ущърб на дружеството, твърдят от мините в писмото. Според текста не друг, а именно миньорите били възмутени от „манипулативния начин, по който се анонсира „разследването“ ви и се внушава, че става въпрос за политическа саморазправа с Огнян Зарев, когато преките пострадали от четирите години на неговото управление са именно работниците“.
Авторите на писмото не пропускат да отбележат, че при новото ръководство мините процъфтявали: „Не само, че не е имало съкращения, но са открити нови 100 работни места. Трудовите възнаграждения на миньорите се изплащат редовно и това е не само наша констатация, а резултат от последната проверка на Инспекцията по труда“, пиша те. Натискът над работниците бил просто „внушен“ от репортажа на Нова тв и нищо не доказвало тази хипотеза.

Според ръководството именно изборният резултат (БСП спечели 1700 гласа, двойно повече от ГЕРБ) доказвал, че нямало купени гласове. Кои факти подкрепят тази теза не става ясно от писмото.
„Що се отнася до вменяваната от вас „схема за закупуване на гласове”, най-убедителният аргумент срещу нея, е изборният резултат. Лансираната от вас теза, че работниците са били „подкупвани” с по 50 лева, вече е оборена с документи в прокуратурата. Обидният нюанс, който налагате в контекста на репортажа си – че миньорите могат да бъдат „купени” срещу 50 лева, е обида за тежкия им труд“, пише в него.
След тази констатация следва заплахата със съд към Нова:
„Очевадното нежелание от страна на вашата репортерка да се запознае с фактите и да прояви обективизъм, и в същото време да лансира определена гледна точка, ни навежда на мисълта за поръчково предаване, в полза на определен кръг лица и интереси. Това прави „разследващия” ви репортаж напълно необективен и направо казано – недостоен за национален ефир. Няма да скрием от вас намеренията си за завеждане на съдебно дело срещу вашата телевизия и нека всяка от страните да защити с факти позициите си в съда. Няма да позволим спекулации с авторитета на миньорския труд и личното достойнство на работниците си.
Като ръководство на дружеството сме морално длъжни да ги защитим и да парираме всеки опит за провокация и хаос в работата на „Въгледобив Бобов дол“. Считаме журналистическата професия за призвана да формира общественото мнение като борави с обективни факти. Не забелязваме нищо подобно в репортажа на вашата служителка Вероника Димитрова. Тъкмо обратното – в него има явна злоупотреба, а излъчването на репортажа и повторенията му е нищо друго, освен упражняване на влияние чрез националния ефир. По този начин, във въпросния репортаж са прегазени всички норми за морал и етика в журналистиката и ние ще запознаем с това не само съда, но и контролиращия електронните медии орган – СЕМ“.
Източник: offnews.bg