СамокоВест

Коалиция „За да остане природа в България“ настоява за отмяна на разрешението за строителство на Кара дере

Споделете ни в

OLYMPUS DIGITAL CAMERAКоалицията от природозащитни организации и граждански движения „За да остане природа в България” и група „Да спасим Кара дере” изпратиха съвместно съобщение до пресата, с което алармират за поредния подмолен опит за застрояване на една от последните съхранени природни зони по Черноморието. Чрез съобщението Коалиция „За да остане природа в България” и Гражданска инициатива „Да спасим Кара дере” настояват: правителството да спази обещанието си да не допуска застрояване на Кара дере и НАТУРА 2000, и  държавата да демонстрира, че може да държи под контрол и да търси отговорност от чиновници, като директора на бургаската регионална екоинспекция, които с действията си систематично погубват българската природа и предизвикват наказателни процедури срещу страната.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА СЪОБЩЕНИЕТО ДО ПРЕСАТА

Премиер и министър не дават, РИОСВ-Бургас дава: Нов опит за застрояване на Кара дере

Представители на коалицията от природозащитни организации и граждански движения „За да остане природа в България” и група „Да спасим Кара дере” алармират за пореден подмолен опит за застрояване на една от последните съхранени природни зони по Черноморието. След като миналата година министърът на околната среда и водите Нона Караджова отмени разрешение на бургаската екоинспекция за строителство в местността Светерица над Кара дере, през месец март тази година директорът на РИОСВ – Бургас отново е издал разрешение за застрояване в същия район.

СДП „Балкани”, член на коалицията „За да остане природа в България”, внесе на 17 май 2011 г. жалба по случая до министъра по околна среда и водите Нона Караджова и отправи искане МОСВ да отмени становището по екологична оценка БС-6-1, което:

• е издадено на 11 март 2011 година при пълно незачитане на закона и предходното решение на министър Нора Караджова;

• пренебрегва НАТУРА 2000 и защитена зона Камчийска планина, където се опазват редица видове птици обитаващи тревисти терени с храсти; и

• за пореден път е взето въз основа на доклад платен от инвеститора, в който реалните въздействия върху защитената от НАТУРА 2000 природа са прикрити зад общи и кухи формулировки.

„Оценката за съвместимост е била спотаена, за да се пропуснат сроковете за обжалване”, допуска биологът Андрей Ковачев от СДП „Балкани”. Ковачев е част от екипа, разработвал границите и обосновката на част от зоните по Натура 2000. Той е уверен, че МОСВ ще отмени разрешението на РИОСВ – Бургас, което противоречи на европейското законодателство. „Директорът на РИОСВ – Бургас явно подпомага застрояването на Кара дере въпреки обещанията, дадени лично от премиера, че това няма да се случи,“ коментира Ковачев.

Коалиция „За да остане природа в България” и Гражданска инициатива „Да спасим Кара дере” настояват:

• правителството да спази обещанието си да не допуска застрояване на Кара дере и НАТУРА 2000, и

• държавата да демонстрира, че може да държи под контрол и да търси отговорност от чиновници, като директора на бургаската регионална екоинспекция, които с действията си систематично погубват българската природа и предизвикват наказателни процедури срещу страната.