СамокоВест

Кметът прекрати трудовия договор на директора на Общинско лесничейство-Самоков Мартин Илиев

Споделете ни в

Martin-IlievКметът на общината Владимир Георгиев прекрати трудовия договор на директора на Общинско лесничейство-Самоков Мартин Илиев. Договорът е прекратен по взаимно съгласие, считано от 21-ви април.
По решение на Общинския съвет преди около една година се проведе конкурс за директор на Лесничейството. В конкурсните условия бяха заложени изискванията на Закона за горите. Според разпоредбата на чл.181 (5) и във връзка с чл. 173 (4) – За ръководител на общинска горска структура се назначава лице с висше лесовъдско образование, с образователно-квалификационна степен „магистър”, с трудов и/или служебен стаж по специалността не по-малко от три години, придобит след завършване на висшето образование.
Независимо от императивния характер на нормата, кметът Владимир Георгиев назначи за директор на Общинско лесничейство Мартин Илиев, който не притежава образователно-квалификационна степен „магистър”. Кметът Георгиев наруши закона, въпреки особеното мнение на някои от членовете на конкурсната комисия и независимо, че другият кандидат, допуснат до втори етап на конкурса, Петър Чарийски отговаря на всички изисквания на закона.
СамокоВест още тогава отрази противоправните действия на градоначалника и настоя компетентните органи – прокурор и областен управител, да се самосезират и приложат предвидените от закона мерки. Това, очаквано, не се случи.
В резултат на незаконното назначение обаче настъпиха редица неблагоприятни последици за Общината.
С акт на Районна дирекция по горите – София, позволителните за сеч в горите на Общинско лесничейство Самоков бяха обезсилени. Фактически цялата доходоносна дейност на Лесничейството е блокирана. Това донесе сериозна щета както за общинската хазна, така и за дърводобивните фирми, сключили редовни договори с Общинско лесничейство.
Случаят предизвика широк обществен отзвук. Две граждански организации сигнализираха Окръжен прокурор и Областен управител за незаконното назначение на директора на Общинско лесничейство-Самоков и последвалия блокаж на дърводобива. Народният представител от Реформаторския блок Димитър Делчев внесе питане към Министъра на земеделието и храните относно поголовната бракониерска сеч, незаконното назначение на директор и блокирания дърводобив в Общинско лесничейство-Самоков.
В крайна сметка трудовият договор с Мартин Илиев бе прекратен. За изпълняващ длъжността бе назначен Георги Чапкънски – с 19-годишен стаж в тази сфера, с висше лесовъдско образование, с образователно-квалификационна степен „магистър”. Проблемът с незаконните действия на кмета Владимир Георгиев обаче остава. Остават и щетите за общинската хазна и загубите на дърводобивните фирми. Остава и въпросът – Кметът Владимир Георгиев ще понесе ли отговорността за това?