СамокоВест

Кметът на Ботевград Георги Георгиев и баща на депутата-номад Даниел Георгиев е отведен принудително в прокуратурата

Споделете ни в

botevgrad kmet georgi georgievКметът на Ботевград Георги Георгиев е отведен принудително в прокуратурата тази сутрин. Около 08:00 часа син бус с полицаи от София, придружавани и от служители на местното полицейско управление, спрели пред кооперация на бул. „Трети март“, в която живее Георгиев и го извели пред смаяните погледи на съседи, съобщи „Нова телевизия“.
Георгиев не е задържан от прокуратурата и не е с постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“, уточниха по-късно от прокуратурата. Според съобщението, прокуратурата извършва проверка срещу градоначалника за длъжностни престъпления, свързани с провеждане на обществени поръчки и сключени договори за наем. Проверката е започнала след сигнал на Сметната палата. Срещу Георгиев има и сигнали в прокуратурата и парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси.
Преди време излезе информация, че при проверка в общината са установени десетки нарушения, свързани със съставянето на бюджета, липсата на отчетност, както и големи нарушения при възлагането на обществени поръчки.
До принудителното му отвеждане се стигнало, след като ботевградският кмет категорично отказвал да се яви в прокуратурата, за да даде обяснения, въпреки че бил призоваван редовно и то няколко пъти.
Георги Георгиев е баща на екс депутата Даниел Георгиев, който стана известен като само за ден премина няколко пъти от ГЕРБ при Николай Бареков и обратно.
Миналата година стана ясно, че синът Георгиев десетки пъти е купувал имоти на Община Ботевград на безценица – не лично, а чрез други лица и винаги по една и съща схема: първо, общината обявява празни незастроени площи от града на търг, купуват ги хора на цени малко под нормалните, а само ден-два след това те продават една десета площ на Георгиев, но на цени 10 пъти под тези, които са платили на общината, т.е. на загуба. Все по тази схема и с придобиването на по 10% от чужди имоти Георгиев става собственик на голям брой терени от по 100 до 200 квадрата.
Досега Георги Георгиев е издиган като кандидат за кмет от БСП, НДСВ и ГЕРБ.
През май тази година Изпълнителната комисия прекрати членството на Георгиев в ГЕРБ. Това стана след като кметът на Ботевград сам поиска да напусне партията. Като мотив за това свое решение Георгиев посочи изказването на Борисов пред Би Ти Ви: „Кметът на Ботевград няма да бъде кмет на ГЕРБ и никога не бих застанал зад кмета на Пазарджик и подобни, които видяхме как живеят“.