СамокоВест

Кметът излъга общинския съвет, че горите ни се управляват и стопанисват по закон

Споделете ни в

В поредица от публикации сайтът ни СамокоВест даде гласност на цял билюк злоупотреби и закононарушения в стопанисването и опазването на общинските гори. На база фактите изнесени в „Наши и чужди бракониери унищожават общинските гори” и „Заплакала е гората … и след Ангел Николов по ангелниколовски” общинският съветник от политическа партия ГЕРБ Валентин Милушев отправи питане до кмета на общината. На последното заседание на общинския съвет кметът Владимир Георгиев и управителят на Общинско лесничейство-Самоков Евгени Димитров по системата „единият-лъже, другият-маже” отново преметнаха общинарите, че горите се управляват и стопанисват в съответствие с изискванията на закона. В изпълнения с противоречия отговор на градоначалника вината за неконтролируемата сеч се прехвърляше от проблемите с нормативната уредба, през абдикацията на Държавното горско стопанство до пропуските в работата на Изпълнителната агенция по горите. Според Владимир Георгиев основната причина за безстопанствеността на общинските гори е закъснялата Наредба за изпълнение на Закона за горите, но въпреки това общинската управа полагала много усилия за опазването им – назначила 11 души горски стражари, закупила 2 високопроходими автомобила и организирала цели 2 съвещания с районното полицейско управление и районната противопожарна служба. За това, че наредбата е в сила от 7 месеца насам, а горите ни си остават „село без кучета” – ни вопъл, ни стон. След реплика на Валентин Милушев щафетата по надлъгване пое управителят на общинското лесничейство Димитров. Ако вярваме на изявленията му работата на лесничейството си е по-по-най, няма никакви нарушения, а за злоупотреби – шът дума да не става, всичко скрито да остава и анатема всеки дръзнал да се облажи от общинските гори. Докато органите, овластени да стопанисват и опазват горите ни, омайваха и плакнеха с ладка вода съветниците, най-важните въпроси останаха без отговор:

  • Защо общината, респективно общинското лесничейство, не правят постъпки за надлежно приемане /със съответни комисии и протоколи/ на охранителните участъци в общинските гори?
  • Какви посегателства са извършени върху общинските гори ? Колко констативни протокола, актове и наказателни постановления са издадени?
  • Знаят ли изобщо какво пазят назначените за общински  горски стражари, след  като не са приели обектите от охранявалите ги преди тях?
  • Защо управителят на лесничейството, въпреки изискването на наредбата, продължава да протака легитимирането на назначените за горски стражари?
  • Защо  кметът не изпълнява изискването на ЗГ и не въвежда режима на разрешителни за движение на ППС в горските територии?
  • Защо и на какво основание в общинските гори на  обекти определени  за сеч от населението се пускат от кмета и управителя на лесничейството фирми без договор да секат, извозват и продават дървата? Как, на кого и с какви документи се отчитат  получените от продажбата пари?
  • Защо дърводобивните фирми длъжници на общината не фигурират в списъка на длъжниците, който е качен на сайта на общината?

И още безброй „защо”, от които зависи защитата на интересите на всички граждани на общината. Единственото, което стана ясно е, че управниците ни продължават да харчат нахалост купища общинска пара без никаква полза. Незаконната сеч продължава и расте неконтролируемо, злоупотребите в самото лесничейство-също! В доказателство на твърдението ни само преди дни от предприятието обявиха, че временно спират записванията за дърва за огрев, тъй като имало много кандидати и не могат да удовлетворят исканията им. Единствената цел на подобен ход е засилване паниката сред населението, увеличаване на търсенето и в хаоса , и неразборията приближените дърводобивни фирми да измъкват стотици хиляди кубически метра от уж определите за личен добив от гражданите участъци. Фирмите продават незаконно придобитите дърва на цени малко по-ниски от пазарните. Купувачите – доволни, фирмите – дваж по-доволни, а управниците на общината и на лесничейството – таман десет пъти повече. Разликата от цената, на която лесничейството отчита, че е продало дървесината на гражданите чрез добив на място и продажната цена на фирмите спокойно потъва в джобовете на компетентните фактори по веригата. Считай от управителя на общинското лесничейство, към кмета на общината, та чак до партийните БСП каси. А това, което остава от общинските гори е пепел, пепел, пепел, която властимащите хвърлят в очите ни.