СамокоВест

Кметът Георгиев подгони дребните търговци

Споделете ни в

Стопаните на 10 павилиона, разположени в централна градска част, получиха заповед на кмета на общината Владимир Георгиев, с която ги задължава да премахнат обектите си в 7-дневен срок от получаването ѝ. В заповедта се посочва, че договорите за наем на терените са изтекли на 31 декември 2016 година. Няма спор, че от гледна точка на закона изискванията са спазени. Безспорно е също така, че разположението и вида на павилионите е далеко от всякакви естетически изисквания за архитектурно-пространственото оформление на абсолютния център на града.

НО! Освен законов и естетически, проблемът е и социален!

Натрапва се усещането за несправедливост, безпринципност и двоен аршин от страна на кмета. Докато наложи на общинския съвет „Lafk”ите на Делян Пеевски, кметът Георгиев упорито и неотклонно внасяше докладни почти на всяко заседание. Най-накрая изискуемият минимум от общински съветници, които да гласуват предложенията на кмета, бе събран и от близо 4 години „Lafk”ите се кипрят на всеки ъгъл. А тази на Легето пречи и на безопасността на движението, но на кмета и през ум не му минава да я премести. Срокът на договорите за наем на Делянпеевските павилиони е максималния по закон – 10 години. Не знаем какво мотивира постоянството на кмета в устояване интересите на КОЙ. Можем само да гадаем.

Още тогава СамокоВест излезе с публикация  Нагласен конкурс за поставяне на павилиони за цигари ще съсипе дребните търговци“. И наистина това бе тежък удар за тях. Много от павилионите на самоковци хлопнаха кепенците. Сега още 10 семейства, а може би и цели фамилии, остават без препитание. Предвид факта, че Самоков е с два пъти по-висока безработица от средната за страната, проблемът има остро социално отражение.

Изцяло във възможностите на общинските управници е да определят подходящи терени, на които да бъдат преместени павилионите, така че стопаните им да продължат своята дейност. Добре би било, ако кметът Владимир Георгиев със същата упоритост и постоянство защити и дребните самоковски търговци.

Времето ще покаже дали моралните мотиви имат същата тежест за избраниците ни, още повече като се има предвид, че са положили клетва във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите от Общината.