СамокоВест

Кметът Георгиев наложи шоковото увеличение на данък сгради от 1,4 на 2 промила. Честит коледен подарък!

Споделете ни в

След няколко коментара и разисквания, общинските съветници гласуваха предложението на кмета Георгиев данъкът върху недвижими имоти да скочи от 1,4 промила на 2 промила. Съветникът от ГЕРБ Валентин Милушев оспори обяснението на кмета, че от 2009 година размерът на данъка в общината не е променян. Съветник Милушев изтъкна, че с драстичното увеличение на данъчната оценка на имотите левовото изражение на налога фактически многократно е завишено и предложи общината да се съизмерява с общини като Банско, Сандански, Кюстендил, където данъчната ставка е по-ниска. ГЕРБ-съветникът предложи да се търсят резерви в общинския бюджет, а не да се завишава данъчната тежест на гражданите. Предложението му за оптимизиране на общинските разходи бе подкрепено и от Васил Зашкев – общински съветник от Реформаторския блок. „В селата живеят хора с доходи под 200 лева. От тях ли ще очакваме да напълнят общинската хазна“, попита Зашкев. Той препоръча да се завиши контрола върху обществените поръчки и посочи, че гражданите коментират дали са останали още градинки за правене, та общинската управа увеличава данъците.

Светлана Атанасова от Реформаторския блок направи конкретно предложение увеличението на данъка да става плавно, а не шоково и предложи данъчната ставка върху недвижимите имоти да стане 1,5 на хиляда, каквато е в община Банско. Съветник Атанасова даде пример, че за наследствен апартамент в Самоков плаща толкова, колкото и за апартамент в центъра на София, който е с около 30 квадратни метра по-голям. Кметът Георгиев контрира, че Банско е обявен за национален курорт и там данъчната оценка на имотите е много по-висока и остави без коментар примера с имотите в Самоков и София.

Предложението на Светлана Атанасова бе подложено на гласуване, но бе подкрепено едва от 7 общински съветника. Четирима гласуваха „против“, а 17 се въздържаха.

В крайна сметка избраниците ни приеха предложението на кмета данък сгради да се завиши с близо 50%. За шоковото увеличение гласуваха 20 общински съветника, 5 – „против“ и 3 „въздържал се“.

Честит коледен подарък!

One thought on “Кметът Георгиев наложи шоковото увеличение на данък сгради от 1,4 на 2 промила. Честит коледен подарък!

  1. Прочетох поименно гласувалите „за“, „въздържал се“ и „против“,за предложението на г-жа Светлана Атанасова за 1,5 промила. Не мога да разбера „съветниците“ гласували „въздържал се“. Що за съветник си и какво търсиш там, където те е поставил н.в.избирателя? След като нямаш мнение, не си достоен за това доверие! Или си „за“ или „против“ – това е, няма средно мнение!

Comments are closed.