СамокоВест

Кметът Георгиев е потрошил 10 бона, за да се похвали колко добре харчи данъците ни

Споделете ни в

В началото и на мартенското заседание на Общински съвет-Самоков съветници отправиха питания към кмета Владимир Георгиев. Питането на Ирена Гелова бе свързано с изпращаните от кметската управа рекламни брошури, възхваляващи как добре се харчат данъците ни.  Съветник Гелова попита кмета Георгиев какъв е тиражът на брошурите, каква е цената, кой е изработил рекламните материали, има ли обявена обществена поръчка и редно ли е събирането на данъци да се стимулира с провеждането на лотарии.

В отговор, първият администратор на общината посочи, че тиражът за двете брошури е 45 000 бройки, съобразно броя на данъчно задължените лица. Общата изразходвана сума е 9 900 лева. Изпълнител на поръчката е Крум Домишляров. Обществена поръчка не е обявявана, тъй като, съгласно закона, за дейности под 30 000 лева изпълнителят може да бъде определен чрез пряко договаряне. Относно хазартния подход при събирането на данъците, кметът Георгиев изтъкна, че подобни способи се прилагат и от държавни органи – като НАП, и от други общински администрации.

В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни методи на работа и за добри практики.

Общинският съветник Васил Зашкев попита кмета относно реда за използване на Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев“. Използва ли се по предназначение, законосъобразни ли са цените за ползване на помещенията и таксите за услугите, конкретизира общинският съветник. Отговорът на кмета не бе пълен, тъй като отново нямаше информация по някои от поясняващите въпроси на съветник Зашкев. Георгиев подчерта, че фоайето и първата зала се използват изцяло за постоянни експозиции на творби от фонда на Общината, каквито доскоро не са правени. Той изтъкна, че цените и таксите, в това число наемите, са определени и гласувани от Общинския съвет, съгласно Наредба №12. В правото си на реплика, Зашкев контрира – законосъобразна ли е тогава заповедта на директора  на Исторически музей-Самоков, с която се определят цената за наем на помещенията и таксите на други услуги, с които се ограничава достъпа на самоковски творци до Галерията. Тъй като кметът нямаше информация съответстват ли цените в заповедта с приетите от Общинския съвет, отговорът на този въпрос остана за следващо заседание. Но Георгиев все пак уточни, че разходите, свързани с подреждането на експозицията, следва да се възстановяват от авторите на изложбата.

8 thoughts on “Кметът Георгиев е потрошил 10 бона, за да се похвали колко добре харчи данъците ни

  1. „В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни методи на работа и за добри практики.“ Това е била сигурно и целта на тая кампания. От такива „иновации“ сме на тоя хал. Колко по евтино за нас би било, вместо тези брошури с една информация по вестниците и телевизия, и няколко плаката в центъра да се информира обществеността. А който се интересува той си ги знае тези неща,и няма защо да се набива в очите! А бе харчат се пари за какви ли не глупости, като че ли сме си отвили на масрафа.9900 лв! Преди време бях пресметнал, че за около 5000 лв.могат да се сложат така необходимите щори на 100-ина прозореца на болницата. И сега се прави ремонт на едното кардиологично крило и се казва, че ще бъде на европейско ниво. Съмнявам се след като болните започнат да слагат чаршафи по прозорците. И само това ли е?

  2. Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина, прахово боядисани и единият надпис е със фосфоресциращо фолио. Всичко това заедно с шината за окачването ми излезе към 40 лв. Предложих го на Общ.Самоков да поръчат такива табели в „Самел“ или на някоя друга фирма. Отговор никакъв, като познат човек тогава ми каза, че само една пластмасова табела струва към 35лв. Всички виждат, че пластмасата старее и по голямата част табелите са счупени. Много грозна гледка представляват изкривените метални тръби, носещи уличните табели,(защото наши хора изпълнители не са си свършили работата навремето както трябва, и някои колове са забити по 30-40см в земята). Та думата ми беше, че с тази „иновация“ от 9900 лв. можеше да бъдат направени към 200 чифта(или към 400 бр.)табели и града да има малко по приличен вид. Можеше!

  3. Абе хора, не разбрахте ли кой е ръководният принцип на работа на местите измамници обсебили властта: „Кради колкото можеш повече за по-кратко време от всичко, което ти падне.“ А рационалните предложения на нашия съгражданин Благовест Коларов въобще не ги интересуват, а само предизвикват в тях пренебрежение и досада.

  4. Лиляна Павлова: „На възрастните им остават 3-4 години след пенсия, няма смисъл да наливаме „грешни пари“ в тях…

    На нас приоритет категорично са ни младите хора. Пред тях има времеви диапазон, има бъдеще, казано по-просто. Пред възрастните такова няма, съответно правителството е взело своите рационални, макар и непопулярни мерки.“

    Това обяви Евроминистърката на среща с младежи, на която присъстваха кметът на Габрово и Карл Ламбертц, президент на Европейския комитет на регионите.

    Смаяните младежи просто онемяха след това изказване, предназначено да каже нещо добро за тях. Един успя да пророни: „Г-жо министър, какво означава „рационални и непопулярни мерки“, когато споменахте нашите баби и дядовци?“

    На което Павлова още по-убедено каза: „Знам че е не е престижно, знам че много ме плюят, знам и че сега като кажа това, утре Фейсбук ще изригне срещу мен. Но това е истината – на възрастните им остават средно 3-4 години след пенсия, няма смисъл да наливаме грешни пари в тях. По-добре да ги дадем на младите…“

    Тук попиталият донякъде се ядоса и зададе нов въпрос – „Това не е ли форма на фашизъм – да изтребваме старите, сакатите и ненужните?“

    Тогава министърката обясни: „Не е нацизъм. Това е чиста математика. Счетоводство. Никой – колкото и на велик да се прави, не може да избяга от сметките. Една операция на сърце примерно струва 50 хиляди лева. За какво да ги даваме, като човекът и без това ще си иде? За какво да вдигаме пенсиите – за да обикалят по света? Една екскурзия до Испания излиза 2000 лв. И къде ще иде споменът от нея – във вечния им дом – метър на два. Затова и правителството е направило своя избор – ще инвестираме във вас – младите. А възрастните – те вече са получили своето от живота си…“

    Това допълнение отново не срещна одобрението на присъстващите но те не питаха повече.

    По-късно Павлова продължи с политика за младежите в профила си във Фейсбук:
    „Искам Европа, която нашите граждани и особено новите поколения да смятат за най-доброто място за живеене в света. И по-важното е – искам те да казват това с усмивка. Искам да бъдат щастливи да живеят в Европа, да се възползват от свободите, които имаме, и за които всички сме работили – да пътуваме, да работим, да учим, да създаваме, да обновяваме без граници, без страх. Накратко – новото поколение да се наслаждава на всяка минута от живота си.

    Това отговорих пред млади хора от 9 европейски държави по време на дискусия за бъдещето на Европа на въпрос: „А Вие в каква Европа искате да живеете?“.
    Благодаря им за вдъхновението, енергията и надеждата, която ми дава всяка среща с тях. Благодаря на Карл Ламбертц, президент на Европейския комитет на регионите, на кмета на Габрово Таня Христова, ръководител на българската делегация в Комитета на регионите, както и на организаторите от „Джуниър Ачийвмънт“ в България – Бони Бонев и Милена Стойчева – за предложението да бъда патрон на инициативата „Защо Европа е от значение“ (Why Europe Matters) и отдадеността им на каузата.

    Младите хора виждат по-добре от нас отвореността и разнообразието на Европа и осъзнават предизвикателствата, пред които сме изправени – климатичните промени, неравенството, остаряването, миграцията, тероризма. Същевременно, глобализацията и цифровизацията променят ежедневно пазара на труда, създавайки нови модели на трудова заетост.

    Затова и един от основните приоритети на Българското председателство са младите хора и тяхното бъдеще. Придобиването на ключови умения – цифрови и социални, както засиленото гражданско и политическо участие на младите хора са от особено значение за изграждане на устойчиво общество.

    Радвам се, че чувам техния глас! Те трябва да изискват повече от нас!“

    Източник: Профилът на Л.Павлова във Фейсбук

    1. Уважаеми „несаниран“, цитираното от Вас е теорията на Томас Малтос – проблемът на човечеството е нарастването на неговата численост /Мalthus, Th. R. (1798). An Essay on the Principle of Population/Това е една теория за държавата и правото, която датира от повече от стотици години /1798/ . Страшно е не само за пенсионерите след като представител на правителството я проповядва!

  5. В Самоковска община работят не-повече от 1000 души, от общо може би 20000.Т.е. здравно и социално неосигурени са -над 19 000. И никой си не мърда пръста да каже, че в Самоковска община безработицата сигурно е най-голямата НЕ САМО В ЕВРОПА, НО И В АФРИКА И ЦЕЛИЯ СВЯТ… А знаете ли как се чувства човек, който години наред няма работа, доходи, и почти всичко го боли, а от болницата го гонят като краставо куче…? И никой не обелва дума по въпроса!

  6. Има ли друга такава община-най-богатите частни фирми разкопават улиците, които стоят разкопани по няколко от страна на гражданите-Общината плаща на БКС-то да ги асфалтира , което е трябвало да направят частните фирми за своя сметка. Това ли са „Самоковци за Самоков“ ? Не е ли нагъл хайдутлук ? Има ли прокуратура тук? Нито един, който може да си плати, не е гладни, откраднали от глад буркани зимнина и т.н. Е, как да си напишем имената, нали ще ни извадят душата окончателно !

  7. От робите
    март 27, 12:12
    Има ли друга такава община-най-богатите частни фирми разкопават улиците, които стоят разкопани по няколко години. След хиляди молби от страна на гражданите-Общината плаща на БКС-то да ги асфалтира, което е трябвало да направят частните фирми за своя сметка. Това ли са „Самоковци за Самоков“ ? Не е ли нагъл хайдутлук ? Има ли прокуратура тук? Нито един, който може да си плати, не е вкаран в затвора, само няколко гладни, откраднали от глад буркани зимнина и т.н. Е, как да си напишем имената, нали ще ни извадят душата окончателно !

Comments are closed.