СамокоВест

Кметът Владимир Георгиев не изпълнява решение на съда

Споделете ни в

Както СамокоВест писа, Върховният административен съд обяви за незаконна заповедта на кмета Владимир Георгиев от 30 декември на 2011-та година за прекратяване на служебното правоотношение на секретаря на общината Емилия Константинова. С решението си съдът отмени заповедта и възстанови Константинова на длъжността. Решението е от 11декември 2013 г. и е окончателно, но и до момента кметът Георгиев не го изпълнява и не допуска на работа възстановения секретар на общината. Това поражда редица проблеми, голяма част от които са свързани с интересите на гражданите. Възниква въпроса за легитимността на актовете, които по закон са в правомощията на секретаря на общината. Към тях са и актовете за гражданско състояние, които следва да бъдат подписвани от законния секретар.

Но кой е той в Самоковска община?

Съдът, със силата на присъдено нещо е решил, че това е Емилия Константинова, в случай че заяви по установения ред волята си да бъде възстановена на длъжността. Имаме информация, че още на 17-ти декември Константинова е разговаряла с кмета и е внесла официално заявление в деловодството, че на 21-ви същия месец ще се яви на работа. От тази дата тя ежедневно е в сградата на Общинска администрация, но кметът не я допуска до работното й място. Функциите на секретар продължават да се изпълняват от Ангелина Вангелова, назначена със заповед на Владимир Георгиев. И казусът в случая не е в това кой е по-добър специалист и кой не! Въпросът е кой е легитимният секретар на Община Самоков, за да бъдат защитени правата и интересите на гражданите.

А кметът Владимир Георгиев, който има диплома за юрист, би трябвало добре да знае какви могат да бъдат правните последици от неизпълнението от негова страна на решението на Върховния административен съд.