СамокоВест

Кметски рекет с такса гроб

Споделете ни в

Най-новият източник на приходи в общинската хазна на Самоков се оказа такса гроб. От администрацията разпращат писма до близките на починалите да се явят в сградата на общината и да заплатят някаква такса за правото на ползване на гробното място.

Писмото не отговоря на никакви нормативни изисквания.

– Таксата не е законово обоснована – не са посочени конкретните текстове, на основание на които се налага.

– Таксата не е определена по размер и не е указан начина на изчисляване.

– Не е посочено в какви срокове, на какви вноски и по какъв ред следва да бъде заплащана.

– Няма информация каква услуга се задължава да извършва Общинската администрация срещу така претендираната такса.

– Няма информация каква е отговорността на Общината при неизвършена или лошо извършена услуга.

– Не са указани срока и реда за обжалване.

Но за сметка на това гражданите са заплашени, че ако не платят тази, абсолютно неопределена, такса ще им бъде прекратено правото на гробоползване, каквото и да значи това. Дали ще бъдат съборени паметниците на починалите им близки или какво? Както може да се очаква, санкцията също не е законово обоснована.

Преди време кметът Владимир Георгиев заяви, че новоприетите условия за оформяне и ползване на гробищните паркове ще бъдат прилагани само за новите гробни места, за да може Общината машинно да ги обработва и поддържа. ОчевАдно това е невъзможно по отношение на гробищата при Стадиона и старата част на парк „Ридо“. Така че, таксата следва да бъде диференцирана, съобразно конкретните условия и възможности.

Задължително е Общинска администрация да осигурява охраната и опазването на гробищните паркове. Всеизвестни са набезите на определени групи и погрома, който остава след тях. Едва след това кметската управа може да изисква от гражданите да заплащат такса гроб, а не да ги рекетира и стресира със заплахи, че ще им бъде прекратено правоползването.