СамокоВест

Като птици пред полет

Споделете ни в

Тези дни фоайето на Художествената галерия приюти една особена изложба. Тя не би могла да се определи като изложба на художници, но е творчески ангажирана с мечти и надежди. Три самоковски момичета са на прага на своето бъдеще. Всяка от тях знае за къде пътува, а платната, изложени пред публика, нямат целта да покажат какво могат, а от къде са тръгнали и накъде отиват. И трите учат в хуманитарни гимназии, а мечтите им за творческа професионална реализация ги отвеждат и в още едно училище – това на художничката Пенка Боянова и нейната десетилетна школа „Захари Зограф“. Там те изминават труден път, започнал в ранното им детство, за да завърши с прегръдка и сълзи за огромна благодарност. Тази изложба е своеобразно прощаване с детството, а за мнозина самоковски деца би могла да бъде порив за ново начало, което да ги отведе там, където сега са трите момичета.

Мария Стоянова е абитуриентка, но вече и студентка в престижно училище за мода в Милано, Италия. Изминалата година за нея беше динамика, труд, хъс и … заслужен успех.

Мария Чешмеджиева е абитуриентка в Софийската Испанска гимназия. Предстои й голямото изпитание на състезанието, което ще я направи бъдещ аниматор. А с таланта, който носи в себе си и усъвършенства от години в школата, след години може би ще я видим като автор на Оскарови анимационни филми.

За Жени Стоянова всичко трудно предстои. Технична, точна и устремена към архитектурата, тя е взела своето решение и всяко нейно действие отбелязва крачките, които трябва да направи, за да достигне съвършенството в бъдещата си професия. Но, това – следващата година.

Изложбата е прекрасна, защото носи послание за реално бъдеще. За ползата от труда и за радостта от сбъднатите мечти. Тези три момичета са като птици пред полет. И точно, както птиците винаги знаят пътя, който ще ги отведе до топлото гнездо, те вече са наясно, политайки, къде ще се приземят. Нека успехът ги съпътства.

Макар и вече пораснали, момичетата споделиха радостта си със своите родители. А те пък, от своя страна, изразиха вълнението и гордостта от успешната си реализация именно като родители и възпитатели на своите талантливи деца. Тази взаимственост винаги води до реален успех, особено когато в обучението и възпитанието присъстват преподаватели като Пенка Боянова, допринесла за успеха на Жени и двете Марии.

Всички те изказаха и специалната си благодарност към директора на музея В. Хаджиангелов, предоставил им мястото, рамките и стативите за творбите, както и на уредника и талантлив самоковски художник Радослав Генев, който всеки ден подрежда стативите и посреща гостите на изложбата.

Ще ми се да завърша с една надежда, че градът на Самоковската художествена школа ще продължава да ражда и възпитава таланти не само с четка и платно. Таланти, които ще творят живота си в правилна посока. Летете деца, небесата са ваши!

Л. Цветкова

Благодаря на колегите от вестник Самоков 365 за предоставената снимка