СамокоВест

Как чуждестранните медии отразиха протестите в България

Споделете ни в

BBC: Българите късат на парчета портрети на Борисов
Българите късат на парчета портретите на министър-председателя Бойко Борисов, съобщава Би Би Си. Хиляди протестиращи българи замеряха правителствените сгради с яйца и домати, протестирайки срещу растящите цени на тока и отоплението. Демонстрантите скандираха „мафия“ и „оставка“. В София те също така публично горяха сметките си за ток. Гражданите настояваха да се анулират договорите с основните доставчици на електроенергия на българския пазар – чешките компании ЧЕЗ и Електро-про, а също така с австрийската Е Ви Ен.

Ройтерс: Десетки хиляди протестират в България, искат оставка
Десетки хиляди българи днес протестираха в над 20 града на страната срещу високите сметки за ток. По този начин те увеличиха натиска върху правителството след седмица от неспиращи протести, предаде Агенция Ройтерс. Протестиращите скандираха: „Всеки ден ще е така, до победата“. Участниците в протестите блокираха центровете на градовете и поискаха оставката на кабинета и национализация на енергийните дружества.

Российская газета: Българите замеряха парламента с яйца, искат оставки
Хиляди българи замеряха полицията с бутилки и камъни, съобщава „Российская газета“. В София, а също така в редица големи градове на страната, се състояха многохилядни демонстрации на граждани, недоволни от високите цени на комуналните услуги. Повод на многобройните митинги бяха сметките за ток, получени от гражданите през януари 2013, които са почти два пъти и отгоре по-високи от миналогодишните без каквито и да било обяснения. Протестиращите замеряха с яйца сградата на Народното събрание в столицата. Организаторите на протеста поискаха незабавна оставка на правителството. Многохилядният митинг прерасна в сблъсъци с полицията, след което тя блокира пътя към офиса на една от електроразпределителните компании. Протестиращите започнаха да замерят полицията с бутилки и камъни. По данни на МВР няма задържани граждани. Това не е първият подобен протест. Миналата неделя хиляди хора излязоха по улиците на всички големи градове в страната. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който се реши да излезе пред гражданите, за да се опита да обясни позицията на своето ведомство, едва не беше разкъсан на части. Емоциите бяха нажежени до краен предел. Той беше замерян със снежни топки, някои от които го уцелиха по лицето, след което полицията и специалните части бяха принудени да евакуират министъра. Масовото недоволство бе предизвикано от януарските сметки за електричество. Много българи казват, че не могат да платят своите сметки, които средно са над 100 евро.

ЕураАктив: България е с най-ниската заплата в ЕС – средно 387 евро месечно. Средната пенсия е 150 евро, а минималната пенсия е 76 евро. Протестиращите обвиниха три чуждестранни енергийни компании, че искат само да увеличат своите печалби и посочиха, че не приемат обясненията, че сметките са били високи, защото януари е бил студен месец, отбелязва още изданието. „Имаше насилие в София, където полицията изнемогваше да пази демонстрантите далеч от обществените сгради, но засега няма информация за ранени. Големи части от центъра на града останаха блокирани за часове. Подобни сцени имаше и в други градове из страната, а на някои места временно бе блокиран трафика на големи магистрали“, се посочва в кореспонденцията на АП.

Ди Пресе : „Протестите срещу цените на тока в България ескалираха“. Демонстрантите в София дадоха на премиера Бойко Борисов ултиматум до петък да национализира българската структура на ЧЕЗ, отбелязва още вестникът.

Дер Щандарт: Революция заради цените на тока в България„, пише и австрийското издание „Дер Щандарт” и отбелязва, че „в най-бедната страна от ЕС половината от доходите на семействата отиват за покриването на сметките за ток, газ и вода“. „Приватизацията на пазара на електричество в България през 2005 г. доведе до олигопол – три компании си поделиха географски страната – ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про“, отбелязва още изданието.

Гълф Тудей :“Държейки камъни и домати, протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията в неделя при една от десетките демонстрации в цяла България срещу високите януарски сметки за електричество в най-бедната държава в ЕС“, съобщи арабското електронно издание ”Гълф Тудей”. „Протестите бяха последната демонстрация на гнева сред българите, докато правителството се бави да либерализира енергийния пазар, което доведе до смъмрянето му от страна на Европейската комисия миналия месец“, отбелязва още вестникът.