СамокоВест

Как да се подготви земеделският стопанин за подаване на заявление за директни плащания през 2016г.

Споделете ни в

ploshti v zemedelskoДнес, 4 февруари, служители от Областна служба „Земеделие“ проведоха разяснителна среща как да се подготви земеделският стопанин за подаване на заявление за директни плащания през 2016г.
По време на срещата стана ясно, че заявяването за подпомагане за директни плащания през 2016г. започва от 1 март и продължава до 15 май 2016г., като посочването на площите за подпомагане може да се извърши в общинската служба по земеделие по местонахождение на площите или по адресна регистрация на лицето.
Заявлението за подпомагане се приключва само в общинската служба по земеделие по адресна регистрация на физическо лице или седалище на юридическо лице.
След 15 май 2016г., в продължение на 25 календарни дни кандидатите могат да извършват корекции по вече подадени заявления, да подават нови заявления, но следва да се има предвид, че се налагат санкции в размер на 1% върху одобрената сума за подпомагане за всеки ден закъснение при подаване на ново заявление, а когато се извършват корекции във вече подадено заявление се търпи същата санкция за всеки ден след 31 май.
За да подаде заявление за подпомагане, кандидатът следва да е регистриран земеделски стопанин и да притежава съответните правни основания за ползване за площите, които заявява.
Важно е да се знае, че за разлика от предходната година кандидатите ще могат да заявяват само площи, в обхвата на границите на имотите, за които е регистрирал правно основание за ползването им в срок до 15 февруари 2016г. След тази дата няма да се допуска регистрация на правно основание за кандидатстване и заявяване в тазгодишната кампания. Когато ползвател по споразумение или разпределение не е изплатил задълженията си за имоти, т.нар. „бели петна”, той губи правно основание за ползването им, респективно не може да заявява площите за подпомагане. Погасяването на задължението се удостоверява от кандидата за подпомагане с копие от платежно нареждане. Относно ползването на пасища, мери и ливади от общинския и държавен поземлен фонд бе обяснено, че те се отдават под наем или аренда на собственици или ползватели на животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на Българска агенция по безопасност на храните, съобразно броя и вида, по цена, определена по пазарен механизъм. Кандидатстването започва с подаване на заявление до кмета на общината, а сключването на договорите с ползвателите е за срок, не по-кратък от 5 години.