СамокоВест

Какво пишат за нас чуждестранните медии

Споделете ни в

В регион на колебаещи се икономики, сблъскали се със сериозни фискални проблеми, България постигна забележителен успех с издаването на държавни облигации тази седмица, пише вестник “Файненшъл таймс”. Балканската държава получи 950 млн. евро от петгодишни облигации при лихва от едва 4.25%. Първите за България евро-деноминирани ценни книжа от 2002 г. ще бъдат използвани за покриването на еврооблигации с падеж януари 2013 г.
Трудната фискална ситуация означава, че без продажбата на книжата, правителството вероятно щеше да трябва да бръкне по-дълбоко в пенсионните резервни фондове или да се обърне към приватизацията, за да покрие задълженията си по дълга.
Според българския анализатор Иван Кръстев оптимистичните прогнози преди 20 години са били за това България да стане като Гърция. Това означава „умерено демократична, но умерено корумпирана”. Сега, казва той, надеждите са, че Гърция може да стане като България – бедна, но финансово дисциплинирана и непредизвикваща големи проблеми за останалите, пише британското списание „Икономист”.
До момента България устоя на икономическата криза и на кризата в еврозоната. Безработицата се покачи до 12%, но все още е на половината на нивата в Гърция и Сърбия. Смята се, че над един милион българи живеят зад граница, предимно в Испания и Гърция. Някои от тях са останали без своята работа и са се прибрали у дома, но обемът на изпратените средства чрез банките се увеличава. През 2008 година преводите от емигрантите са били в размер на 694 милиона евро, а през миналата година са достигнали 774 милиона евро.
Въпреки че бе забавена от кризата, българската икономика успя и да извлече някои ползи от нея – някои от външните дисбаланси бяха коригирани, продуктивността на труда се повиши, а заплатите не спряха да се увеличават. Предизвикателството пред страната сега е да запази спечеленото и да продължи да надгражда, за да стимулира бърз икономически ръст, да реформира пазара на труда, да увеличи продуктивността по устойчив начин и да се специализира в сектори с висока добавена стойност. Това са част от заключенията в доклад на Генералния директорат за икономически и финансови въпроси на Европейската комисия съгласно процедурата за мониторинг и корекция на макроикономически дисбаланси, съобщава „ИЮ инсайд”.
Новата процедура, която е елемент от подобреното икономическо управление, бе задействана през февруари. Въз основа на данните, отнасящи се за тригодишен период от 2008 до 2010 година, и 10 индикатора, отразяващи външни и вътрешни дисбаланси, Комисията реши 12 страни да бъдат анализирани по-подробно – Белгия, България, Кипър, Дания, Финландия, Франция, Италия, Унгария, Словения, Испания, Швеция и Великобритания. В анализа се обръща внимание на пазара на труда. В България е регистриран един от най-резките спадове на заетостта в ЕС в периода между 2009 и 2011 година. Безработицата в страната е достигнала 12% в началото на 2012 година. Най-сериозно засегнати са работниците с ниска квалификация. Предупреждава се, че безработицата може да стане структурна, ако не бъдат извършени реформи.
От началото на годината консулската служба на България в Русия е издала около 210 000 визи. Това е с около 16% повече в сравнение с миналата година, предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на завеждащия консулската служба Ангел Георгиев.
По неговите думи на руския туристически поток в България положително ще се отрази решението да се издават многократни визи за тези, които през 2011 година са посетили България с цел туризъм, частна визита или бизнес. Това решение влезе в сила от 1 юли.
Очаква се през тази година броят на руските туристи в България са е с 20-25% по-голям.
Ситуацията на туристическия пазар в разгара на сезона на отпуските изглежда достигна своя апогей. Страните, популярни сред руснаците като места за евтини и нелоши почивки, опитват да се надминат едни други по визови облекчения, съобщава руското електронно издание “Вечерная Москва”. Турците направиха безплатни и без това евтините им визи (15 долара), издавани на летището при пристигане. Гърците обещаха да съкратят на 48 часа оформянето на „шенген” (но в последствие стана ясно, че са надценили силите си, и не се справят с наплива от желаещи).
В най-изгодно положение се оказаха българите. Страната, която през съветско време на шега наричаха 16-та съюзна република, колкото и да се старае да европеизира своите курорти, все още не се е избавила от старата репутация – хората си казват тук всичко е „по наше му”. И ето, че посолството на България в Русия предприе решителна стъпка – обяви не особено оригинално, но по своему революционно решение: сега руските граждани, вече посещавали страната, ще могат да разчитат на годишна мултивиза. За да потвърдите правото си на такава прости приложете в пакета с документи копие от предходните ви визи.
В истински кошмар се е превърнало пътуване до България за 28 украински туристи, пише украинското издание „Сегодня”.
На връщане от ваканцията украинците, сред които осем деца, са прекарали близо денонощие под палещото слънце в полето без храна и вода.
На границата с Румъния се оказало, че шофьорът на украинския автобус няма разрешение да вози туристическа група. Затова и превозното средство е било спряно от българските митничари.
„През нощта ни нахапаха комари, а през деня беше изключително горещо. В полето имаше само две дървета и нямаше къде всички да се скрият на сянка. Имаше и малки деца. Те плачеха и молеха да си тръгнем от този ад. Българските власти нямаха никакви претенции към нас, документите ни бяха наред. Те ни казаха, че ако искаме да минем границата, можем да го направим пеш”, разказва една от туристките.