СамокоВест

Какво не направиха местните структури на РБ за достойното представяне на кандидат-президента Трайчо Трайков?

Споделете ни в

Избори не се печелят в кръчмите, а със сериозна и упорите работа

Защо един от най-достойните кандидати за президент Трайчо Трайков не бе подобаващо представен пред самоковските граждани? Защо докато другите претенденти бяха популяризирани пред широк кръг избиратели на площада, в пространството пред Историческия музей, в салоните на културните институции, предизборната среща на Трайчо Трайков се проведе в едно от заведенията в града? Защо стана практика в поредица от избори десните кандидати да се представят в ресторант Тропикана пред ограничен кръг избрани?

Тези въпроси ни бяха зададени от граждани, известни във времето като последователни поддръжници на демократичните промени, хора с либерални убеждения.

Идеите и посланията на кандидатът за президент Трайчо Трайков не стигнаха до обществено активните граждани на Самоковска община, до избирателите от неговото поколение, до можещите и знаещите. До тези, за които идеите и посланията му биха били ясни и разпознаваеми. А посланията му безусловно заслужаваха най-голямо внимание от страна на българските избиратели.

1. Провеждане на Конституционна промяна, която да гарантира истинска съдебна реформа. Това включва реформа в Прокуратурата, ограничаване на мандата на главния прокурор, в това число възможност за неговото отстраняване от Народното събрание. Създаване на фигурата на независим заместник-главен прокурор с профил антикорупция.                                                                                                                                                                                   2. Създаване на действащ съвет по съдебна реформа и върховенство на правото към Президента на републиката, в който поне половината членове да бъдат номинации на гражданското общество.
3. Ангажимент за налагане на вето към всяко решение на Народното събрание, което ерозира върховенството на правото, човешките права, устоите на демокрацията, евро-атлантическия курс на България.
4. Въвеждане на прозрачна процедура за президентските назначения, особено в съдебната власт. Изработване на предварителни принципи и критерии за назначенията на Тримата големи в съдебната власт.
5. Разследване на обвиненията в политическа корупция срещу партийни лидери по случаи като КТБ, Белене, Южен поток, Булгартабак, Яневагейт.
6. Спазване на индивидуалните човешки права, включително и на противниците на Ердоган, а не връщането им в Турция без съдебна процедура?
7. Спазване на Международното право и договори,а нарушителите да бъдат санкционирани.
8. Бързо членство на България в Единния Банков Надзор и Еврозоната.

Това са част от ангажиментите, зад които застана кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок Трайчо Трайков и генерал Съби Събев. Ангажименти, които биха гарантирали едно добро бъдеще за България. То обаче не се случи. Защо?

Читателите ни посочват не малко груби грешки в действията на местните лидери на партиите от Реформаторския блок, станали причина и някои от най-заклетите поддръжници на синята идея да оттеглят поддръжката си. Като непростима грешка отчитат напълно безпринципното коалиране на общинските съветници от РБ Светлана Атанасова и Васил Зашкев с Емил Кривошиев и Ангел Немов от ОБТ“Българските лейбъристи“, оставило у избирателите им усещането, че са употребени за нечии лични цели и амбиции. Или както се казваше в една, станала култова, предизборна фраза – „Гласуваш за Реформатори – получаваш Обединен блок на труда“. Липсата на активна позиция и действия от страна на местните лидери на РБ по обществено значими проблеми за Самоков и останалите населени места. Пълното им отсъствие от обществения живот накараха много самоковци да не припознават в тях хората, които могат да направят нещо добро за Общината. Това отношение на избирателите се прехвърли и върху партиите от Реформаторския блок като цяло.

А грешките се плащат. Понякога прескъпо. Защото избори не се печелят в кръчмите, а със сериозна и упорита работа.

Лидерите на местните структури на партиите от Реформаторския блок в Самоков фактически отсъстваха  от предизборната кампания на кандидат-президентската двойка на Блока Трайчо Трайков и ген. Съби Събев. В контраст с изключително активната роля на Инициативния комитет в подкрепа на ген. Румен Радев, в който влизат кметът Владимир Георгиев, председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, зам.кметът Васил Сайменов, директорът на Общинско лесничейство Владимир Малинов, общинският служител Димитър Прасков, чието име се свързва с обира на общинската каса и т.н., и т.н. все известни комунистически фамилии. Резонно възниква въпроса – законно ли е общински служители да се ангажират пряко с предизборната кампания на една политическа партия, в случая БСП, но това е друга тема.