СамокоВест

Какво казаха политиците за нападението над Ахмед Доган

Споделете ни в

От „Добре написан сценарий“, през „политическа провокация“ до „провал на НСО“ – са първите коментари на политиците за нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган.

Цветан Цветанов, заместник-председател на ПП ГЕРБ, вицепремиер и министър на вътрешните работи заяви, цитиран от агенция „Фокус“: „Малка е била вероятността лидерът на ДПС Доган да бъде убит с това газово оръжие. Практиката е показала, че от газово оръжие не би могло да стане убийство, освен ако не бъде преправено на бойно, но в случая говорим за газово оръжие”.

Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира пред Би Ти Ви нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган с думите: „Това е провокация срещу политическата система на страната и много бързо трябва да се отговори кой стои зад нея”. Според него Националната служба за охрана  е допуснала по безотговорен начин това да се случи и трябва да има дисциплинарни тежки санкции за тези, които са го допуснали. Костов отбеляза, че отговорността е и на МВР, което също е в системата за сигурност. Той отказа да коментира дали нападението е инсценирано, каквито мнения се чуха и сред политиците. „Като чуя това за инсценировката, се сещам за един взрив пред моя дом, който Бойко Борисов обяви за инсценировка  и оттогава ненавиждам тази дума“, каза Костов.

Като много тежка политическа провокация определи Атанас Атанасов от ДСБ нападението над Доган. „Въпросът е от кого е организирано, обаче. Версиите могат да бъдат няколко. Много ми е странно какъв е тоя човек с такъв пистолет, дето няма да гръмне – не е случайно попаднал там. Когато се организира едно такова мероприятие, на което има 700-800 души делегати, винаги би могло да се промъкне някой, който иска да свърши такова дело“-каза той

„СДС осъжда опита за покушение върху всеки български гражданин“, заяви пред БНР Борис Марков. От партията изразяват безпокойство от възможността този акт да доведе до ескалация на етническо, социално и политическо напрежение. Недопустимо е по този начин да се посяга на свободата на личността на когото и да било в България, каза още Марков.

Ръководителят на Движение България на гражданите Меглена Кунева пише на своята страница във Facebook следното: „Това, което се случи на Осмата национална конференция на ДПС е шокиращо. Няма нормалност в държавата по никакъв повод. Няма нормалност и в политиката. Няма кой да сложи ред и няма кой да поеме отговорност. А случващото се на всеки един от нас засяга всеки един от нас“.

Също във Facebook, Надежда Нейнски, която в края на миналата година напусна СДС, казва: „Опитът за покушение срещу опозиционен лидер по време на партиен форум е прецедент в новата българска история. Това е логично следствие от кампанията на ГЕРБ за дискредитиране постиженията на демократичния преход и представянето му за криминален. Етническата толерантност, многопартийната система, разделението на властите, върховенството на закона са изстраданите успехи на изминалите 20 години и българското общество трябва да има куража и силата да ги защити“.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров коментира, че това е провал на Националната служба за охрана . „Абсолютен провал на НСО. Шефът на НСО трябва да подаде моментално оставка. Най-важният въпрос е как криминално проявено лице е делегат на конференцията на ДПС“, каза Сидеров пред БНР. По-късно пред Би Ти Ви той поиска анкетна комисия за НСО, службата да бъде разформирована и с нов закон наново да се учреди.

Антон Кутев от БСП пък подозира, че нападението е инсценирано. Очевидно тук има някакъв дълбок замисъл, но кой прави замисъл и кой пише сценария не ми е ясно. Струва ми се, че причините са вътре в ДПС – не мога да преценя дали от ръководни господа или от някъде другаде , но очевидно целта му е да вдигне шум, коментира Кутев пред БНР. Според него целта в никакъв случай не е да се нарани Доган.

Румен Петков от БСП: „От това, което се случи днес, губи България. Опитът за покушение над Ахмед Доган е естествен резултат от омразата, която днешните управляващи насаждаха от три години насам” каза бившият вътрешен министър в предаването на Карбовски.

 

One thought on “Какво казаха политиците за нападението над Ахмед Доган

  1. Вече няма да се коментират дюните, незаконното строителство, ВМЗ, Банско, референдума, Бургас, Израел и Младенов. Герб ще си починат. Да нахраним журналистите. Крилата фраза. А будалите ще отидат да гласуват

Comments are closed.